Wout van Aert a Mathieu van der Poel, dva nejlepší cyklokrosaři současnosti, letos do terénu moc nespěchají. Belgičan začne 4. prosince na Superprestige v Boomu a Nizozemec dokonce až 18. prosince v Rucphenu, na světovém poháru. Podle svých současných plánů se utkají na pěti závodech. 

Než se Van der Poel dostane na svůj první závod, bude mít Van Aert za sebou už čtyři starty v Boomu, Antverpách, Essenu a Val di Sole. Van der Poel odstartuje na světovém poháru v nizozemském Rucphenu, o den později objede další světový pohár v belgickém Namenu a 26. prosince se poprvé utká s Van Aertem na světovém poháru v Dendermonde v Belgii.

 

Druhým společných závodem bude Superprestige v Diegemu ve středu 29. prosince a o den později na X²O-Trofee v Loenhoutu. Zde Van der Poel ukončí svou vánoční kampaň a s Van Aertem se potká zase 2. ledna na světovém poháru v nizozemském Hulstu. 

Posledním společným startem bude X²O-Trofee v Herentalsu, ve středu 5. prosince. Van Aert poté plánuje už pouze start na belgickém šampionátu v Middelkerke. A poté se vrhne na silniční přípravu a mistrovství světa ve Fayetteville, v americkém Arkansasu, zatím v plánu nemá. Jede se 30. ledna a Van Aertovi nevyhovuje dlouhá cesta a časový posun tak brzo před startem silniční sezóny, která má v jeho plánech přednost. 

Van der Poel se svého pokusu o pátý duhový dres v elitní kategorii nevzdá. Do Fayetteville odcestuje a už nyní je největším favoritem. V letošním roce získal po dramatickém souboji s Woutem van Aertem svůj čtvrtý titul a dostal se před Belgičana a Zdeňka Štybara v celkovém počtu elitních titulů. V minulé sezóně objel 14 cyklokrosů, deset z nich vyhrál a v ostatních dojel na druhém místě. Sezónu zahájil 12. prosince v Antverpách a ukončil na světovém šampionátu v Ostende 31. prosince. A už o tři týdny později vyhrál hned první silniční závod, úvodní etapu UAE Tour.

Van Aert začal loni s cyklokrosy už v listopadu a vyhrál celkem pětkrát, včetně belgického mistrovství. Také skončil šestkrát druhý, pokaždé za Van der Poelem a třikrát jej v přímém souboji porazil.