Šestadvacetiletý cyklista týmu Alpecin - Fenix se dlouhodobě trápí s bolestmi zad. Větší problémy se zády řeší od léta, kdy v úvodu olympijského závodu na horských kolech v Japonsku tvrdě spadl a dlouho se léčil. Dokázal se vrátit na silniční kolo a skončil třetí na monumentu Paříž - Roubaix, přesto bolesti stále pociťoval. Během přípravy na cyklokrosovou sezónu si poranil koleno a začátek sezóny musel odložit. Nastoupil pouze do dvou závodů, v druhém spadl a obnovil si potíže se zády.

Několik dalších startů zrušil a nyní se definitivně rozhodl ukončit zimní sezónu a pomalu se začne připravovat na jarní silniční závody. Nebude tedy ani usilovat o pátý elitní titul v cyklokrosu a světový šampionát v americkém Fayeteville přišel o největší hvězdu. Není jasné, kdy se k závodění vrátí. "Neurčili jsme si datum," zní z týmu Alpecin - Fenix. "Nemám k tomu moc co říct," reaguje Van der Poel. "Kvůli té bolesti zad jsem se od Tour de France nedostal na svou nejlepší úroveň a chci se toho zbavit. Jedinou možností je odpočinout si na delší dobu a bylo by proto hloupé odpočinek přerušit kvůli mistrovství světa. Na tom se shodneme všichni. I když je to hodně nepříjemné, světový šampionát v cyklokrosu jsem jel desetkrát za sebou a nejet do Ameriky obhájit dres je opravdový průšvih."

Van der Poel zatím nechce říct, který silniční závod bude jeho první a zda stihne úvodní klasiku Omloop Het Nieuwsblad na konci února: "O svou kariéru se nebojím, ale samozřejmě mě frustruje, že nevím, jak dlouho budu muset odpočívat. Cíle si stanovíme, až budeme vědět víc. Do té doby budu dělat co budu moci."