O tomto vítězství se zkušené Barbaře Guarischi nemohlo ani zdát. Z role hlavní domestičky pro Lorenu Wiebes a Lotte Kopecky se italská závodnice lusknutím prstů stala jednou z favoritek na vítězství v etapě. Stačilo k tomu, aby více než padesát kilometrů před cílem pokryla nástup Anny van Trecht a rázem se objevila s týmovou kolegyní Femke Markus a s dalšími dvanácti soupeřkami v čele závodu s náskokem minuty a pětačtyřiceti sekund. 

Čtyřiatřicetiletá Guarischi se ale nehnala zbrkle dopředu a společně s několika dalšími závodnicemi se ve vedoucí skupině příliš nepřetrhla. I tato taktika přinesla své ovoce, když v dojezdu etapy zachytila sprint Novozélanďanky Ally Wollaston z týmu AG Insurance-Soudal a v posledních chvílích před ni hodila své přední kolo. Domácí tým SD Worx-Protime, jehož je Italka součástí, se tak mohl radovat z třetího etapového vítězství na letošní Simac Ladies Tour v řadě.

„Vůbec tomu nevěřím. Etapa takhle vůbec vypadat neměla. Naštěstí jsme se dokázaly ve dvou v úniku udržet. Dostaly jsme šanci bojovat o vítězství, na což nejsem z posledních let moc zvyklá. Snažila jsem se zůstat klidná a v závěru to pro mě krásně vyšlo. Musím se dát trošku dohromady, protože jsem tohle vítězství opravdu nečekala. Moje první místo je třetím triumfem týmu v řadě, což je neuvěřitelné. Jsme tu ale právě proto, abychom vyhrávaly. Chceme sezónu zakončit na vrcholu,“ těžko hledala slova překvapená Barbara Guarischi.

O něco nespokojenější byla těsně druhá Ally Wollaston. „Po dnešním dni mám dost rozporuplné pocity. Na jednu stranu jsem strašně ráda, že můžu znovu soutěžit na takové úrovni, a že jsem se umístila na pódiu závodu kategorie World Tour. Na pódiu jsem nebyla od startu letošní sezóny, takže je to krásný pocit být zpět na nejvyšší úrovni. Zároveň jsem ale celkem zklamaná, že jsem nedokázala zužitkovat práci svých kolegyň z týmu. Dvě se mnou byly v úniku a celou dobu úžasně pracovaly na čele skupiny. Proto jsem zklamaná, že jsem pro ně za celodenní práci nevybojovala vítězství," popisovala své pocity Novozélanďanka, které ke druhému místu dopomohly Ilse Pluimers a Julia Borgström.

Vítězství Barbary Guarischi ale nebylo jediné překvapení dne. V úniku totiž dojela až do cíle také německá mistryně v silničním závodě Franziska Koch. Ta vstupovala do čtvrté etapy ze šestého místa celkového pořadí se ztrátou jednatřiceti sekund na vedoucí Zoe Bäckstedt. Karta se ale obrátila. Čtyřiadvacetiletá Koch využila zmatků v týmu SD Worx-Protime a čtvrtým místem v etapě si vyjela žlutý trikot s náskokem pěti sekund právě na mladou Britku, která dojela do cíle v pelotonu.

 

„Bylo to dnes velmi příjemné překvapení. Po celý den jsme byly velmi aktivní při útocích a mně se povedlo dostat do toho správného úniku. Pro náš tým to byla komfortní situace, já měla šanci posunout se v celkovém pořadí a v pelotonu jsme měly připravenou Charlotte Kool do hromadného dojezdu, pokud by se skupiny znovu sjely dohromady. Díky tomu jsem se mohla plně soustředit na únik a na snahu udržet co možná nejvyšší rozestup. Jsem ráda, že nepřišla moje práce vniveč a dokázala jsem vybojovat vedení v celkovém pořadí ,“ svěřila se po etapě spokojená Franziska Koch z týmu dsm-firmenich PostNL.

V páté etapě čeká na už dost prořídlý peloton sto čtyřicet kilometrů dlouhá etapa namotaná v okolí Doetinchemu. Znovu naprosto rovinatá zkouška s jediným devět set metrů dlouhým stoupáním by měla být další, a zároveň poslední vyloženou šancí, pro sprinterské hvězdy jako jsou domácí Lorena Wiebes a Charlotte Kool.