Elia Viviani patří k několika málo špičkovým silničářům, kteří úspěšně kombinují dvě disciplíny. Kromě silničních závodů totiž vyhrává i na dráze. A právě úspěchy na velodromu mu pomohli zapomenout na dva slabší roky v dresu Cofidisu. Zatímco v roce 2019 byl v Quick-Stepu nejlepším sprinterem světa, pravidelně vítězil na závodech WorldTour, vyhrál etapu na Tour de France, evropský titul a celkem získal 11 triumfů, o rok později nevyhrál nic.

Ukázalo se, že za vším není jen přestup ze silného Quick-Stepu do Cofidisu. Viviani měl také srdeční problémy, ale operace vše spravila a rychle se vrátil k závodění. A bylo to o dost lepší: "Rok 2020 byl těžký. Na závazku letošní sezóny jsem sice vyhrál ve Francii, ale pak jsem musel na operaci. Neco mi chybělo. Letošní Giro bylo důležité, sice jsem nevyhrál, ale znovu jsem získal sebevědomí, mezi všemi dobrými sprintery jsem dojížděl na třetích a čtvrtých místech. Dokázal jsem, že jsem konkurenceschopný, ale pořád mi něco chybělo."

Viviani se následně soustředil na Olympijské hry, kde obhajoval zlato v omniu. A navíc nesl italskou vlajku při zahajovacím ceremoniálu. "Vzrušení z nošení vlajky pro mě bylo velmi důležité. A získal jsem bronzovou medaili. Pak jsem vyhrál světový titul na dráze a celkem sedm závodů na silnici, což je dobrá kořist. Chyběl mi úspěch na Grand Tour, ale jsem se svým návratem spokojený. Teď chci pokračovat ve zlepšení a vrátit se na silnici na nejvyšší úroveň. Myslim, že jsem zase konkurenceschopný," říká v rozhovoru pro deník Marca.

Před další sezónou má velké ambice: "Cílem je soustředit se v příštích letech na silnici a pokusit se vyhrát na Giru. Také si chci splnit svůj sen o vítězství na Milán-San Remo a mistrovství světa. Příští rok může být skvělou příležitostí pro sprintery." V Ineosu získal tříletou smlouvu, až do Olympijských her v Paříži. Ineos podporuje své závodníky ve snaze uspět na Olympijských hrách, příkladem je Filippo Ganna. Ale chce od nich také vítězství na silnici.

Viviani se bude muset poprat o příležitost na velkých závodech, protože v Ineosu je velká konkurence. "Pro sprintera v Ineosu není snadné mít možnost objet Grand Tours. V prosinci na soustředění rozdělíme závody a řekneme si, na které nakonec pojedu. Kde budu závodit jako sprinter a kde budu domestik."

"Příští rok bych rád vyhrál mistrovství světa, to by bylo krásné vítězství. V roce 2023 chci znovu vyhrát na Tour a v roce 2024 skončit se zlatou medailí z Paříže," představuje si Viviani perfektní scénář následujících třech let.