Smyslem jejich účasti je především otestovat svoje schopnosti v náročném terénu, protože jedna etapa Tour de France se také jede na kostkách, ačkoliv odlišných. To ve Flandrech nevidí úplně rádi a místní experti upozorňují, že francouzské kostky jsou úplně jiné a závodění na Kolem Flander a Paříž - Roubaix také. Navíc není možné se naučit jezdit na kostkách po jednom závodě. Přesto na Dwars door Vlaanderen přijeli Romain Bardet, Alejandro Valverde a Nairo Quintana. 

Ovšem Alejandro Valverde na Dwars door Vlaanderen zaujal skvělým výkonem. Udržel se ve druhé skupině společně s nejlepšími klasikáři Gregem Van Avermaetem, Zdeňkem Štybarem, Tiesjem Benootem a dalšími. A naznačil možný start i na Kolem Flander. 

Ani Vincenzu Nibalimu nejde tolik o test na kostkách před Tour de France, ale o opravdovou účast na Kolem Flander. Už na začátku roku avizoval svůj úmysl startovat a po triumfu na Milán - Sanremo má ještě o něco větší motivaci. Sám Nibali si nedává jasné cíle, chce být co nejdéle v popředí, držet se nejlepších a počkat na vývoj závodu. 

To je velmi sympatický přístup, ale Nibali je výjimečným závodníkem, je jedním z pouhých třech stále aktivních cyklistů, kteří vyhráli aspoň jeden monument a aspoň jednu Grand Tour a je jediný aktivní vítěz více monumentů a více třítýdenních závodů. Těmi zbylými vítězi klasik a Grand Tours jsou Alejandro Valverde a Damiano Cunego.

Nibali si na sebe připravil velmi náročný program, po nedělním závodě Kolem Flander se hned přesouvá do Španělska na Kolem Baskicka. Týdenní etapový závod absolvuje kvůli přípravě na ardenské klasiky. Lutych - Bastogne - Lutych je jeho hlavním cílem jarní sezóny. Patří k hlavním favoritům. 

Alejandro Valverde se s Nibalim možná potká na startu Kolem Flander. V rozhovoru před Dwars door Vlaanderen pro web Sporza.be nevyloučil svou účast. ,,Není to stoprocentně vyloučeno, Flandry nemám v programu, ale když už jsem v Belgii a neděle je blízko, tak bych mohl jet. Trasa se mi líbí, je moc krásná. Ronde je velkolepý závod, chtěl bych být na startu. Nikdy jsem tu nezávodil, protože jsem se vyhýbal rizikům před dalšími závody." 

Tom Boonena zmínil Valverdeho jako možné překvapení Kolem Flander. ,,Jejda, to nevím. Je to závod, který vyžaduje velké zkušenosti.", dodal Valverde. Po závodě Dwars door Vlaanderen se zdá být start ještě pravděpodobnější. ,,Se závodem jsem spokojený. Neděle? Budu o tom přemýšlet.", řekl ihned v cíli. Doufejme, že rozhodnutí bude pozitivní a Valverdeho na startu uvidíme. 

Vincenza Nibaliho a Alejandra Valverdeho rozhodně nelze přehlédnout ve výběru favoritů Kolem Flander. Jejich vítězství je sice značně nepravděpodobné, ale možné to je. Výkonnost na to oba mají, Valverde má o něco větší šance, ale za černé koně závodu můžeme označit oba dva. Pokud by jeden z těchto dvou v neděli vyhrál, byl by to první vítěz Grand Tour na nejvyšším stupni Kolem Flander od roku 1994, kdy zvítězil Gianni Bugno. 

Foto Sirotti