Nadvládu nad světovou cyklistikou přebírá mladá generace, závodníci pod třicet let jsou v současnosti největšími hvězdami a zkušení šampioni odcházejí. S tímto trendem hodlá bojovat Vincenzo Nibali, který míří na Giro d´Italia v roli lídra týmu Trek - Segafredo. 

Nibali nevyhrál žádný třítýdenní závod už čtyři roky a i když od té doby přidal tři umístění na pódiu, za největšího favorita Gira být považován nemůže. Kdyby vyhrál, stal by se historicky nejstarším vítězem. Fiorenzo Magni měl 34 let a 180 dní, když v roce 1955 potřetí zvítězil. Nibalimu bude 25. října 35 let a 346 dní.

Nibali je spíše outsiderem, přesto na něj Trek - Segafredo spoléhá. Nibalimu budou pomáhat Giulio Ciccone, Gianluca Brambilla, Pieter Weening, Julien Bernard, Jacopo Mosca, Nicola Conci a Antonio Nibali. 

Rok 2020 jsme označili za zlom v našem přístupu k závodům Grand Tour. Třetí místo Richieho Porta na Tour de France bylo důkazem našich obnovených ambicí na třítýdenních závodech. Před Girem jsme se rozhodli vybudovat tým kolem jediného jezdce, Vincenza Nibaliho. Jeho jediným cílem je vyhrát růžový dres. Vybrali jsme úzkou skupinu jezdců, kteří jsou zaměřeni na celkové pořadí. Věříme ve zkušenosti, osobnost a profesionalitu Vincenza. A samozřejmě věříme, že jeho týmoví kolegové odevzdají sto procent, aby mu pomohli vyhrát," říká k nominaci a ambicím Luca Guercilena, ředitel týmu. 

Nibali v letošním roce předvádí kvalitní výkony, ale zrovna nezáří. Nevyhrál žádný závod a na Tirreno - Adriatico skončil až devatenáctý. Ovšem v minulosti byl schopen velkých vítězství, i když se od něj moc nečekalo. Rozhodně mu pomůžou zkušenosti a možná také počasí, protože největší výkony podává v dešti a chladu. Ale bude stačit nejlepším v kopcích i v časovce? Geraint Thomas, Simon Yates a Steven Kruijswijk jsou většími favority. 

„V každé etapě budeme mít cíl, který musíme splnit, protože celkový úspěch se staví každý den," vysvětluje Adriano Baffi, sportovní ředitel Treku. „V rovinatých etapách musíme Vincenza chránit. V kopcovitých etapách musíme zabránit překvapením. A v horách musíme hrát svou hru. Tým byl pro tohle vytvořen a jsem si jistý, že všichni budou dělat to, co je potřeba." 

Sestava, která na Giro míří, se dobře zná, protože jezdci spolu absolvovali už několik závodů. Kromě Baffiho je do boje povedou sportovní ředitel Jaroslav Popovič a trenér Paolo Slongo. Pro Nibaliho budou velmi důležití vrchaři Brambilla, Conci, Bernard, Weening a zejména Ciccone. Loňský vítěz vrchařské soutěže má za sebou onemocnění covid-19, ale na Giro je připraven. 

Giulio je pro náš tým velmi důležitý. Nejen kvůli Giru. Jsem rád, že se uzdravil a informace z tréninku v posledních dvou týdnech nás uklidnily. Víme, čím si prošel a že mám za sebou jen pár závodních dní a 15 dní bez tréninku má vliv na přípravu. Nebudeme na něj nijak tlačit. Ale věříme, že se v průběhu závodu zlepší a bude důležitým členem týmu ve třetím týdnu," dodává Guercilena.