Jsme téměř v polovině Vuelty a nevíme, kdo má největší šanci na celkové vítězství. Obrovský vliv na závodníky mají extrémní vedra, která zabránila Antoniu Tiberimu dokončit devátou etapu a ničí i další. Nikdo nemá ve spalující podmínkách nic jistého. Lídr závodu má sice velký náskok, ale také pověst nespolehlivého lídra. Jeho nejlepším výsledkem na Grand Tours dvě čtvrtá místa na Tour 2021 a letošním Giru. V obou případech měl více než desetiminutovou ztrátu na prvního Tadeje Pogačara a podával nevyrovnané výkony.

Jeho akcie však významně stouply po deváté etapě s přejezdy stoupání El Purche a Hazallanas, kde zcela bez problému ubránil červený trikot, protože nemusel reagovat na dlouhé úniky Adama Yatese a Richarda Carapaze. Hlídal si pouze Primože Rogliče, který však nebyl schopný útočit. 

20240825VUE1006-Unipublic_Cxcling_Toni_Baixauli.jpg

Po devíti dnech Vuelty vede O'Connor před Slovincem s náskokem 3:53 a ze svého maximálního náskoku přišel zatím o 58 sekund. Většinu těchto sekund ztratil v osmé etapě do Cazorly, kde nedokázal čelit opakovaným útokům Rogliče ve strmém a poměrně krátkém dojezdu. Ve zcela odlišné deváté etapě s několika těžkými stoupáními byl Australan mnohem lepší. A dostal se tak do role asi největšího favorita Vuelty. 

A měl také kvalitní podporu svého týmu, především Felix Gall se jeví jako nejlepší domestik letošní Vuelty. Decathlon AG2R La Mondiale nijak nereagoval na útoky týmu UAE Emirates a Richarda Carapaze a dostal tím trochu pod tlak Rogliče a Red Bull. V jistou chvíli Roglič vypadl z top pětky virtuálního pořadí, dostali se před něj útočící Carapaz, Yates, Gaudu i Mas.

Roglič však zůstal úplně v klidu a vyplatilo se mu to, jeho skupina dostihla Gaudua i Mase a snížila odstup na Yatese a Carapaze tak, že lídr Red Bullu zůstal druhý celkově. Ale sám po etapě přiznal, že se necítil nejlépe. „Bylo to hrozně těžké, očividně jsem na to neměl. Bolela mě záda a jsem rád, že jsem v cíli a že zítra je volný den," prozradil v rozpálené Granadě. 

20240825VUE1005-Unipublic_Cxcling_Toni_Baixauli.jpg

Teď už je poměrně zřejmé, že Rogliče zranění z Tour de France omezuje a ani forma v dlouhých stoupáních není ideální. A není divu, mezi Tour a Vueltou nezávodil a trénink nebyl perfektní. Stále ho však zdobí dobrá výkonnost a výbušnost a také zkušenosti a klid. Když v deváté etapě cítil, že na tom není nejlépe, dokázal se efektivně bránit a nepanikařil. 

Horší je to s podporou týmu. Red Bull není schopný, či spíše ochotný, kontrolovat dlouhé úniky. Nechává to na Decathlonu, ale O'Connora ohrožovali Yates a Carapaz mnohem méně než Rogliče. Ani Florian Lipowitz není zrovna ideální gregario, nemá v tomto ohledu moc zkušeností a má své vlastní ambice, v neděli dokonce v některých chvílích Rogliče utrhl. Pokud chce německý tým tuhle Vueltu vyhrát, bude muset převzít zodpovědnost a tahat za jeden provaz. 

Odvážný Carapaz 

O'Connor má náskok, Roglič zkušenosti a výbušnost, ale jak jsou na tom další jezdci z popředí celkového pořadí? Richard Carapaz má nepochybně odvahu. V neděli vyrazil do útoku už 88 kilometrů před cílem a jel skvěle. Pomohl si až na třetí místo celkového pořadí, ale jako lídr není v posledních letech spolehlivý. Od přestupu z Ineosu do EF nezajel žádný dobrý výsledek v celkovém pořadí na Grand Tours a vlastně ani na žádném jiném významném etapovém závodě.

20240825VUE1010-Unipublic_Cxcling_Toni_Baixauli.jpg

Doposud ve všech těžkých etapách ztrácel, takže velký útok byl potřeba, ale dokáže své postavení udržet, nebo dokonce ještě vylepšit? Moc bychom na to sázeli. Carapaz má výjimečný závodnický instinkt a obrovskou motivaci něco dokázat, jenže to se mu teď hodí spíše při útocích na etapy a vrchařské body, jak ukázal na Tour de France. V celkovém pořadí to bude mít mnohem těžší. 

Mas podal na Hazallanas nejlepší výkon

Útoky Yatese a Carapaze trochu zastínily neúspěšný pokus Enrica Mase, který zaútočil ze skupiny favoritů v posledním výjezd na Alto de Hazallanas dokázal soupeřům ujet o 55 sekund. Podal zde nejlepší výkon z celého startovního pole a ukázal, že nejsilnějším závodníkem Vuelty je možná on. Jen bude potřebovat jinou strategii, protože v dlouhém sjezdu do Granady o svůj náskok přišel. 

20240825VUE1012-Unipublic_Cxcling_Toni_Baixauli.jpg

„Jel jsem velmi dobře, ale bohužel jsem nebyl schopen získat čas,“ řekl lídr Movistaru po dojezdu. „Už před etapou jsem měl nápad, že odjedu, jen jsem nevěděl, kdy to udělám. Jestli v prvním, nebo druhém výjezdu. Pak jsem jen využil náznaku slabosti u ostatních,“ vysvětluje Mas, který si všiml, že Roglič nestačí tempu svého pomocníka Lipowitze a vzápětí se zvedl. 

Nenápadný Landa čeká na svou příležitost

Na pátém místě průběžného pořadí se drží Mikel Landa a jako kdyby nechtěl, aby o něm někdo věděl. Baskický vrchař nic nevyzkoušel, pouze následoval O'Connora a Rogliče a po devíti dnech ztrácí 5:17 na Australana a 1:24 na Slovince. Zatím neukázal nic, co by ho pasovalo na favorita Vuelty, ale ve skutečnosti jede svým typickým stylem a čeká na třetí týden, kdy bývá nejlepší. Ve třetím týdnu se posunul výš na letošní Tour, loňské Vueltě, předloňském Giru a na dalších Grand Tours. Nikdy se nedostal až na první příčku, ale tato Vuelta je tak nestabilní, že klidně může skončit na nejvyšším stupni. V závěrečném týdnu bude mít tři velké příležitosti zvrátit vývoj závodu na svou stranu. 

Co udělá UAE Emirates a zkusí něco obhájce Kuss?

A pak je tu spousta dalších neznámých, například jak pojme tým UAE Emirates zbytek Vuelty? Do závodu nastoupili jako nejsilnější kolektiv, ale všichni postupně vypadli z popředí celkového pořadí. Joao Almeida musel vzdát, Isaac Del Toro ztratil v neděli přes 35 minut, Pavel Sivakov a Brandon McNulty nejsou spolehlivými lídry na Grand Tours a tak týmu zbývá jen Yates, který pos svém sólu do Granady jasně řekl, že na celkové pořadí kašle. 

20240825VUE2022-Unipublic_Cxcling_Naike_Erenozaga.jpg

Pokud se v UAE zaměří na etapy, nejspíš jich ještě pár posbírají a v současné situaci by to bylo asi nejlepší rozhodnutí. Pravděpodobnost, že se Yates zlepší a poskočí výš není příliš velká. 

Z popředí celkového pořadí vycouval obhájce vítězství Sepp Kuss, kterému se nedaří ani v delších stoupáních. Týmu Visma-Lease a Bike se letos na Grand Tours prostě nedaří a Kuss bude musela vyrazit do nějakého opravdu dlouhého úniku, aby snížil současnou ztrátu 8:16. A takových jezdců je víc, například Lennert Van Eetvelt, který se v neděli propadl o devět příček. Snad uvidíme další velkolepé úniky a velké zvraty. 

Příležitost k útokům bude dost, protože už v úterý je na programu další vrchařská etapa.