Na možný střet zájmů Richarda Pluggeho upozorňovalo několik týmů, včetně Cofidisu a Bora-hansgrohe, už začátkem tohoto roku a vyzývalo ke „změně struktury a řízení AIGCP“. Plugge na to tehdy zareagoval v rozhovoru pro Cyclingnews: „Rád si poslechnu nápady od týmů, ale musíme si také prostudovat ústavu AIGCP, která je podle francouzského práva. Pokud bude většina hlasů pro změnu, jsem s tím v pohodě."

Nyní tedy tento střet znovu vyplaval silně na povrch v případu údajného přestupu jednoho z nejtalentovanějších jezdců na celkové pořadí největších etapových závodů světa Ciana Uijtdebroekse. 

"Cian Uijtdebroeks se připojí k našemu týmu. 20letý Belgičan podepisuje čtyřletou smlouvu do roku 2027. Vítej, Ciane!" objevilo se na stránkách Jumbo-Visma 9. prosince.

Odpovědí Bora-hansgrohe bylo prohlášení, že "Cian je a zůstane členem BORA-hansgrohe i v nadcházející sezóně 2024. Je s námi smluvně vázán do 31. prosince 2024."

Na stejné síti X se k tomuto konfliktu vyslovil i jeden z nejzkušenějších týmových manažerů Patrick Lefevere (Soudal-QuickStep). Podle jeho názoru je Uijtdebroeks smluvně vázán s Bora-hansgrohe až do roku 2024. A dodal, že povolení od UCI pro jezdce k výměně týmů je možné pouze tehdy, pokud všechny tři strany, tedy oba týmy a dotyčný jezdec, souhlasí s předčasným ukončením smlouvy.  

Koneckonců právě to se stalo, když se realizoval přestup Primože Rogliče z Jumbo-Visma do Bora-hansgrohe od následujícího roku.

Souběžně agenti Uijtdebroekse uvedli, že jezdec 1. prosince ukončil smlouvu s německým týmem a bude podnikat právní kroky.

A k tomu se ještě na sociálních sítích objevily snímky, kterak Cian Uijtdebroeks trénuje v neutrálním oblečení, čímž by v případě, že bude Bora-hansgrohe v právu, porušoval smluvní podmínky. Autorem jednoho z nich je Chris Froome, což doplnil komentářem: "Je fajn, že se k nám dnes při společném týmovém tréninku připojil Cian Uijtdebroeks."

Nejnověji uvádí nizozemský WielerFlits, že několik zdrojů potvrdilo, že Bora-hansgrohe požaduje jednorázovou platbu za Ciana Uijtdebroekse ve výši přibližně 1 milionu eur. 

Připomeňme si, že tento belgický super talent, kterému bude na konci února 21 let, vyhrál ve svém prvním roce mezi juniory belgickou klasiku Kuurne-Brussel-Kuurne. O rok později zavítal do Čech na Grand Prix West Bohemia, kde si tým Auto Eder, coby záloha Bora-hansgrohe, dělal, co chtěl a Uijtebroeks nakonec přijel do cíle osamocen s téměř 4minutovým náskokem na první pronásledovatele.

V témže roce dosáhl z 21 závodních dnů kalendáře UCI na 15 pódiových umístění, z toho bylo 7 prvenství. Mj. dokončil na 3. místě Závod míru juniorů a bral stříbrnou medaili na evropském šampionátu v časovce.

V roce 2022 přestoupil mezi muže a do týmu Bora-hansgrohe. V prvním roce se rozkoukával mezi jiným 8. místem Okolo Norska (2.pro) a 3. při Sibiu Tour (2.1), aby poté ovládl Tour de France pro mladé jezdce, tedy Tour de l´Avenir.

V letošním roce jeho vzestup pokračoval, do první světové stovky se probojoval především díky 9. místům Okolo Ománu (2.Pro) a Okolo Katalánska (2.UWT), 6. místem na Okolo Romandie (2.UWT) a 7. na Okolo Švýcarska (2.UWT) a především pak 8. na španělské Vueltě.