loading...

Nejrozšířenějším systémem mezi nášlapnými pedály na silniční kola je technologie Looku, kterou využívá také značka Exustar. My jsme vyzkoušeli model PR3 s tělem z kompozitního materiálu a CrMo osou a nastavením síly upnutí. 

Exustar nabízí širokou škálu pedálů, PR3 patří mezi vyšší třídu s ocelovou osou. Pedály jsou podobné pedálům Look Keo. Tělo je vyrobené s kompozitního materiálu ze směsi karbonu a nylonu s ochranou ocelovou ploškou. Osa je z CNC CrMo oceli s trojitým mechanismem ložiska. Pedály mají rozšířenou plochu kontaktu s kufrem na tretře a umožňují efektivní přenos síly na pedál. 

Velmi snadno lze nastavit sílu upnutí pedálu. V základu jde nacvaknout a zase vyndat nohu z pedálů opravdu lehce. Závodníci, sprinteři a těžší cyklisté si musí upnutí přitáhnout. Funguje to bezproblémově. Rozdíl mezi uvolněným a pevným upnutím je velký.  

Navíc na zadní straně pedálů je ryska, podle které poznáte, jak moc velkou sílu upnutí jste nastavili a zda máte oba pedály nastaveny stejně. 

Podle výrobce jsou pedály velmi odolné, zejména díky použití technologie Triple Bearings, tedy trojitého ložiska. Během našeho nepřílíš dlouhého testování jsme nezaznamenali žádný problém, ale na posouzení odolnosti a spolehlivosti by byl potřeba mnohem delší čas. 

Také kufry E-ARCR2 neutrpěly žádné velké opotřebení. Ačkoliv kufry v systému Looku většinou trpí poměrně krátkou životností. A co je důležité pro neurotiky, během testování jsme nezaslechli žádné nepříjemné zvuky, skřípání nebo jiný otravný zvukový doprovod vycházející od pedálů.   

Estéty potěší hezky zpracovaná krabička z papíru, ve které jsou pedály prodávány. Kromě pedálů zde najdete také šrouby a podložky k uchycení kufrů a samozřejmě i samotné kufry E-ARCR2 s vůlí 6°. V nabídce jsou také černé kufry E-BLKR2 bez vůle. Náhradní kufry stojí 349 korun. A jsou kompatibilní s pedály Look. 

Exustar PR3 jsou velmi dobře zpracované a dobře vypadající pedály s širokou styčnou plochou a snadno nastavitelnou silou upnutí. 

Tělo Full contact karbonovo-nylonový kompozit s ocelovou ochranou plochou
Osa Tepelně zpracovaná, CNC CrMo osa
Ložiska trojité ložisko (LSL bushing, sealed, & needle)
Kufry E-ARCR2
Rozměry 86 x 90 mm
Váha 298 g