Závod měřil 153 km a bylo možno ho sledovat na TV K19. To hlavní se událo na cílovém okruhu s jedním kratším, ale hodně prudkým stoupáním.

Do denního úniku se vydala dvojice Tirol KTM a Hrinkow Advarics, dvou z pěti domácích kontinentálních týmů. Sjížděl je třetí Felt-Felbermayr a 75 km před cílem bylo vše zase pohromadě. Rakouský celek, na jehož soupisce figuruje i Michael Kukrle, pak udával tempo až do doby, než se najelo na cílový okruh.

Na něm se pole cyklistů začalo dělit, o což se staralo především ono nepříjemné stoupání. 11 km před cílem se na čele osamostatnilo šest cyklistů, kde měly zastoupení čtyři rakouské týmy, kromě jmenovaných i Vorarlberg, také německo-polský Santic Wibatech a k české radosti i ATT Investments, který tu reprezentoval Michal Schuran (na snímku). Následně dokázal dopředu dojet ještě jeden borec Tirolu.

orv radliga leonding ___Filip Bezde_k 2024-5.jpg

V posledním stoupání, z něhož to bylo do cíle jen pár kilometrů z větší části ve sjezdu, se oddělila čtveřice, která si to rozdala o vítězství. Dva zástupci Tirol KTM nedokázali využít svou početní převahu, takže se mohl z vítězství radovat Slovinec v dresu Hrinkowu Jaka Primožič, který tak navázal na loňský ročník, který v konečném hodnocení ovládl.

Michal Schuran zabojoval a z trojice pronásledovatelů byl na cílové čáře nejdříve, takže obsadil se ztrátou 18 sekund na vítěze konečné páté místo.

20 vteřin za touto skupinkou dorazila další osmičlenná, v níž se prosadil na celkové 10. místo další zástupce ATT Investments Karel Camrda (na snímku). Velmi pěkný výkon předvedl také loňský junior Richard Riška, který doplnil trojici ATT Investments na 16. místě jako čtvrtý v kategorii U23.

orv radliga leonding ___Filip Bezde_k 2024-7.jpg

Kvalita startovní listiny si příliš nezadala s kvalitou dvojkových závodů z kalendáře UCI. Jaka Primožič byl loni mj. 6. v celkovém hodnocení Fléche du Sud (2.2) a 3. na GP Vorarlberg (1.2). Druhý v pořadí Sebastian Schönberger má za sebou šest sezón v ProTour týmech, 20letý Marco Schrettl, který obsadil třetí místo, začínal v juniorské farmě BORA-hansgrohe Auto Eder a poté jezdil v britském konti týmu Trinity, a tak bychom mohli ještě chvíli pokračovat.

Michal Schuran i Karel Camrda za sebou nechali mj. Hermanna Pernsteinera, který ještě loni a dalších pět let předtím oblékal dres Bahrain-Victorious, či Jonase Rappa, vítěze tří dvojkových etapových závodů. Za Richardem Riškou skončili mj. Edward Ravasi s pětiletou zkušeností v UAE Emirates a následně dvouletou v EOLO-Kometa, jakož i Ricardo Zoidl, nestor rakouské cyklistiky, který čtyři roky jezdil v týmech World úrovně a za dobu své kariéry vyhrál mj. šest etapových závodů.

orv radliga leonding ___Filip Bezde_k 2024-6.jpg

Kromě ATT Investments v Leondingu, městě nalepeném na Linec a tedy 75 km na dosah z Českého Krumlova, startovali i cyklisté tří dalších českých týmů. Z ACS Development se ze šesti lidí pět dostalo do cíle, přičemž nejlepší byl na 35. Jakub Elbadri (9. U23). Z CK Pardubice dokončil pouze Michal Procházka (41.), čtyři další kluci mají u svého jména uvedeno DNF. Sparta Praha nastoupila v osmi, nejlepší byl Richard Habermann na 68. místě, ostatní závod nedokončili.

Michal Schuran: „Ze začátku jsme se snažili nastupovat, ale brzo jsme pochopili, že Felbermayr to bude chtít mít pod taktovkou, protože se nesnažili o nástupy a celý den jeli tempo na špici. Takže jsme celý závod byli seřazení za nimi a věděli jsme, že důležité bude být vepředu na finální okruhy, kde se bude rozhodovat závod. V těchto fázích odvedli skvělou práci Honza Kašpar a Matyáš Fiala (na snímku výše), kteří nás dovezli pod kopec cílového okruhu ve výborné pozici. Hned tam se to nadělilo, vpředu zůstalo kolem dvaceti lidí, kde jsme byli ve třech. Dva okruhy před cílem jsem nastoupil ze sjezdu, čímž se utvořila čelní skupina, která se pak utkala o vítězství. V posledním stoupání už mě braly křeče, v průběhu závodu jsem dost prochladl. Mohlo to být lepší, ale nadělilo se to čistě na výkon a v té chvíli jsem na lepší už neměl.“

orv radliga leonding ___Filip Bezde_k 2024-12.jpg

Výsledky organizátor