Ani těžká nehoda v páté etapě nezastavila dvojnásobnou olympijskou šampionku Lotte Kopecky od vítězství na Simac Ladies Tour. Cesta to ale byla strastiplná, protože na peloton závodu, který se vyznačuje velkou hektičností, čekala závěrečná klasikářská zkouška namotaná poblíž centra Arnhemu a měřící téměř sto čtyřicet šest kilometrů. 

Na rozdíl od loňského roku se ale letos hlavní skupina neroztříštila a o etapové prvenství i celkový triumf musel rozhodnout další sprinterský souboj. V něm se radovala právě členka domácího týmu SD Worx-Protime a díky deseti bonifikačním sekundám se vyšvihla až k vítězství v celkovém pořadí závodu před Franziskou Koch z další nizozemské sestavy dsm-firmenich PostNL.

„Je to týmové vítězství. Lorena začala sprint a věděla že potřebuji bonifikační vteřiny. Chtěla, abych celkově vyhrála. Je to od ní moc pěkné. Je velmi hezké zakončit sezónu vítězstvím v duhovém dresu na Simac Ladies Tour. Není to tak, že když spadnete, nemůžete jet dál. Ale musela jsem být zodpovědná,“ svěřila se po dalším úspěchu Lotte Kopecky, která letos kromě mistrovství světa dokázala opanovat závody Okolo Romandie, Okolo Británie, Okolo Spojených arabských emirátů a také Strade Bianche a Paříž-Roubaix.

Hvězdné Belgičance a jejímu týmu dala ale celou neděli zabrat Silke Smulders, která zkusila třicet devět kilometrů před cílem zaútočit a jako jediné závodnici se jí útok také povedl. Náskok Nizozemky se dlouho držel na hranici třiceti sekund a ještě pod „flamme rouge“ to vypadalo, že si třiadvacetiletá závodnice dojede pro vítězství. Osud tomu chtěl ale jinak, sprintující peloton se na metě tři sta metrů do cíle přes nizozemskou závodnici přehnal a vidina etapového triumfu se rozplynula. 

„Jsem na svůj výkon pyšná. Myslím, že jsem byla dnes super silná, málem jsem únik dotáhla až do cíle, takže musím být i spokojená. Když se můj únik tvořil, v duchu jsem doufala, že se ke mně někdo přidá. Jakmile se do úniku dostanete, není cesty zpět, takže jsem jela, co to šlo až do konce s tím, že uvidím, jak to dopadne,“ popsala členka australského týmu Liv AlUla Jayco Silke Smulders.

V hromadném dojezdu, který vyhrála Lotte Kopecky podtrhla svoji sprinterskou dominanci druhá Lorena Wiebes, která se i přes roli domestičky pro belgickou kolegyni umístila na druhé příčce. Třetí proťala cílovou pásku další Belgičanka Marthe Truyen. 

„Jsem ráda, že jsem se znovu dostala do boje o vítězství. Dnes mi kolegyně v závěru hodně pomohly s pozicováním. Samozřejmě jsem doufala v lepší výsledek, ale je to další krok správným směrem,“ řekla pár slov sedmá z poslední etapy Novozélanďanka Ally Wollaston, která se po sezóně přesouvá z týmu AG Insurance-Soudal do francouzské sestavy FDJ-Suez.

Do sprinterského finále etapy se kvůli bonifikačním sekundám potřebovala nutně zapojit také ve žlutém trikotu jedoucí Franziska Koch. Němce se ale závěr nevydařil a cílem projela jako osmá. Členka týmu dsm-firmenich PostNL tak přišla o nejcennější dres závodu v poslední možnou chvíli. 

„Věděly jsme, že to dnes bude náročný boj. Holky pro mě nechaly na silnici úplně všechno, bohužel jsme ale netrefily rychlý závěr a neuzmuly bonifikační vteřiny. Myslím, že můžeme být pyšné, jak jsme celý týden závodily jako tým, a nesmírně si vážím práce, kterou pro mě holky udělaly,“ zhodnotila poslední etapu a celý týden v Nizozemsku německá mistryně v silničním závodě Franziska Koch.

Zelený dres pro nejlepší ženu v bodovací soutěži si ze Simac Ladies Tour odveze suverénní Lorena Wiebes, která porazila druhou Italku Elisu Balsamo o dvacet pět bodů. Z trikotu pro nejlepší mladou jezdkyni se mohla radovat Britka Zoe Bäckstedt, která byla poslední čtyři etapy jedinou zbylou členkou sestavy Canyon//SRAM v závodě. Soutěž o nejlepší vrchařku závodu pak s přehledem vyhrála Nizozemka Jeanne Korevaar z týmu Liv AlUla Jayco.

„Od chvíle, kdy jsem se dostala do vedení ve vrchařské soutěži, bylo cílem ho udržet. Cítila jsem se dost speciálně, když mi s tím holky z týmu chtěli pomoct. Myslím, že je to cena pro celý tým, jely jsme agresivně a můžeme na sebe být pyšné. Samozřejmě jsme si dnes přály vítězství Silke, bylo to strašně těsné a jsme na ni hrdé,“ radovala se osmadvacetiletá Jeanne Korevaar.

Svoji poslední etapu v profesionální kariéře včera dokončila královna lucemburské cyklistiky Christine Majerus. Sedmatřicetiletá závodnice z Lucemburku letos završila šestnáctou sezónu v ženském pelotonu a do té následující už nenastoupí. Svoji kariéru spojila Christine Majerus nejvíce s týmem Boels-Dolman, ze kterého se v roce 2021 stala sestava SD Worx-Protime. Zde Majerus strávila neuvěřitelných jedenáct sezón, v nichž si připsala dvě vítězství na jednorázovce La Classique Morbihan, celkové prvenství na závodě Ceratizit Festival Elsy Jacobs nebo triumf právě na závodě Simac Ladies Tour.