Groenewegen má zastavenu činnost do 7. května a jde o bezprecedentní výši trestu nedopingového charakteru. Jakobsen se v těchto dnech chystá začít trénovat a výhled jeho návratu do závodního kolotoče se rýsuje taktéž někdy kolem května příštího roku. 

V důsledku pádů, které utrpěli Remco Evenepoel (Deceuninck-Quick Step) při Il Lombardia a Steven Kruijwsijk (Jumbo-Visma) při Critériu du Dauphiné, angažují se šéfové obou týmů Patrick Lefevere a Richard Plugge v záležitosti financovat nezávislou organizaci, která by kontrolovala bezpečnostní opatření na závodech. 

Prezident UCI David Lappartient tuto myšlenku podporuje: "V tuto chvíli se komise vytvářejí podle témat. Doufám, že se od nynějška věci pohnou rychleji. Na začátku evropské sezóny při Omloop Het Nieuwsblad musí být na stole konkrétní plán." 

Ovšem zároveň trošku bagatelizuje: „Jsem pro, aby sprinty posuzovali nezávislí odborníci. A musí to být bývalí cyklisté. Protože kdo nikdy nejezdil na kole, nedokáže posoudit, co je a co není nebezpečné. Navrhuji, abychom šéfem takové komise udělali nejagresívnějšího sprintera historie. Podle zkušenosti, že nejlepšími hlídači rezervací jsou bývalí pytláci. Existuje totiž mnoho nuancí. Zatlačení ramenem není vždy nebezpečné, loket na paži je nebezpečnější než loket na hýždích. Pravidlem číslo jedna musí být, že jezdec stále drží ruce na řídítkách.“ 

Patrick Lefevere také navrhuje školení videorozhodčích v systému „VAR“, bezpečnější bariéry a lepší varovný systém pro nebezpečné zatáčky a zařízení zpomalujících provoz, která mohou někdy zůstat nesignalizovaná, jak se přesvědčil Greg Van Avermaet (CCC), když jeho sezónu ukončil pád na neoznačeném ostrůvku se sloupkem při Liège-Bastogne-Liège. 

Pokud jde o Jakobsena, který naposledy podstoupil operaci v říjnu, jelikož část pánevní kosti byla použita k rekonstrukci jeho čelisti, Lefevere uvedl, že jeho sprinter je ohledně budoucnosti optimistický. Na kolo se vrátí tento měsíc a návrat k závodění by se mohl uskutečnit odhadem v květnu.

„Byl jsem obzvláště překvapen jeho optimismem. Chce se vrátit a nebojí se. Jeho čelist se nyní musí hojit po dobu tří měsíců, než bude možné provést implantaci, a pak bude trvat další tři měsíce, než budou zavedeny nové zuby. A to jsme na začátku května. Možná, že do té doby bude moci závodit bez zubů,“ sdělil Lefevere médiím a dodal: „Fabio má na tváři spoustu jizev, Elvis Presley už z něj nebude, ale na bicykl by se mohl vrátit na stejné úrovni, jako před nehodou.“