Ze svého belgického domova to má do Essenu coby kamenem dohodil.

Loňskou cyklokrosovou sezonu zahájil už v polovině října vítězstvím na C2 ve slovenských Dohňanech. O týden později na Světovém poháru v Táboře dojel 17. Celkem absolvoval 12 závodů, přičemž posledním bylo mistrovství světa ve španělském Benidormu, kde mu patřilo 23. místo.

Z cyklokrosových tratí v podstatě nevypadl nikdy, i když byly sezony, kde odjel jeden či dva závody. Poslední kompletní sezonu ale absolvoval ve svém prvním roce působení v Quick Stepu v letech 2011-2012. Tehdy si připsal spoustu pódiových umístění včetně 7 prvenství.

Ty časy jsou nejspíš definitivně pryč. Nyní se tento trojnásobný mistr světa a sedminásobný republikový šampion chystá na to, aby se na únorovém mistrovství světa v Táboře důstojně rozloučil i se svou kariérou cyklokrosaře, když tu silniční, coby vítěz Strade Bianche, E3 Classic a Omloop Het Nieuwsblad, zdá se ukončil letošními podzimními závody v Číně a Hongkongu.

Aby se tomuto cíli přiblížil, je nutno před samotným mistrovstvím odjet nejen spoustu tréninků, ale také několik přípravných závodů. Ten v Essenu je prvním z nich.

Podle dostupné startovní listiny je k závodu kategorie C2 přihlášeno 46 jezdců včetně takové hvězdy, jakým je Wout Van Aert.