AG2R La Mondiale nastoupí do nové sezóny s 27 závodníky, Jaakko Hänninen se k týmu připojí až od srpna a zatím bude sbírat zkušenosti na menších závodech. Neznámý finský vrchař zaujal skvělým výkonem na Mistrovství světa v Innsbrucku, kde se udržel Marca Hirschiho a Bjorga Lambrechta a dojel si pro třetí místo. „Vybral jsem si tento tým, protože tu dávají šanci vrchařům. Mým cílem je stát se jedním z nejlepších vrchařů a vyhrávat závody," řekl Hänninen pro webové stránky týmu AG2R La Mondiale.  

„Jaakko předvedl svůj talent na světovém šampionátu, stejně jako na důležitých závodech ve Francii v dresu EC Saint-Etienne Loire. Je ryzím vrchařem s dalšími kvalitami a jsme rádi, že si vybral náš tým, protože o něj byl velký zájem v mnoha stájích," dodává Vincent Lavenu, ředitel týmu. 

Lavenu jinak mnoho změn na příští rok neudělal. Kromě Hänninena přichází pouze další čtyři závodníci. Z Aqua Blue Sport Američan Larry Warbasse, z Cofidisu Francouz Dorian Godon a na stáži uspěl Geoffrey Bouchard a získal profesionální smlouvu. Od srpna se k týmu přidá také další Francouz Aurélien Paret-Peintre, který je odchovancem development týmu AG2R La Mondiale. 

Žádné změny se neudály mezi lídry. Jedničkou týmu zůstává Romain Bardet. Specialista na Tour de France zvažoval změnu závodního kalendáře, protože ho láká Giro d´Italia, ale nakonec to odložil na příští sezóny. „Je to velmi promyšlené rozhodnutí. Tento rok je trasa Gira pro Romaina méně vhodná," řekl pro cyclingnews.com Vincent Lavenu. 

„Pochyboval jsem o svých cílech před prezentacemi tratí, ale teď už jsem si jistý. Zvládnout Giro a Tour a snažit se vyhrát oba závody je velmi těžké. Soustředím se jen na Tour de France," potvrdil Lavenuho slova sám Bardet. „Na Giru je jedna časovka týdně, sice s dojezdy na kopci, ale nejsou horské, jako například časovka v Megeve před dvěma lety na Tour," vysvětluje Bardet, jemuž časovky stále brání v lepší umístění. 

Rozhodnutí Romaina Bardeta zaměřit se na Tour uvolnilo prostor pro další závodníky na italském Giru. Vyhrát etapu a jet i na celkové pořadí tu zkusí Tony Gallopin, jak jsme už psali v nedávném rozhovoru a také Alexis Vuillermoz. Třicetiletý závodník tu už v roce 2014 skončil na jedenáctém místě celkového pořadí. „Chtěl jsem znovu dostat příležitost jet na celkové pořadí, ale nedávám si přesný cíl na umístění," říká Vuillermoz. 

Přestože je AG2R La Mondiale považován za hlavně vrchařský tým, ani na velkých jednorázových závodech není do počtu. Romain Bardet letos zajel několik skvělých výsledků, především byl druhý na Mistrovství světa, ale byl také třetí na Lutych - Bastogne - Lutych a druhý na Strade Bianche. Ardeny a další těžké jednorázovky mu sedí a vyhovují i jeho útočnému charakteru. 

Na kostky má tým dva velké lídry, Belgičana Olivera Naesen a Švýcara Silvana Dilliera. Naesen loni zářil ve Flandrech, byl třetí na E3 Harelbeke a v popředí závodu Kolem Flander, dokud nespadl s Petrem Saganem a Gregem Van Avermaetem. Letos na jaře takovou formu neměl, ale napravil to v létě a na podzim. Vyhrál Bretagne Classic v Plouay a dojel v první desítce na dalších pěti jednorázových závodech, včetně čtvrtého místa na slavné klasice Paříž - Tours. Dillierovi vyšel monument Paříž - Roubaix, když se po dlouhém úniku dokázal udržet Petra Sagana až na velodrom a skončil druhý. Vrátit se mezi klasikářskou špičku by chtěl i Stijn Vandenbergh. 

Sestava týmu je celkově velmi silná, Pierre Latour letos vyhrál bílý dres na Tour de France a má v plánu se v etapových závodech zlepšovat i dále. Bojovat do dlouhých úniků o etapová vítězství pravidelně vyraží Alexandre Geniez, Nico Denz, Mathias Frank, Mickael Cherel a další. Týmu však chybí špičkoví sprinteři a proto nemá mnoho vítězství. Letos posbíral patnáct triumfů, ale jen tři ve WorldTour. Rychlý je třeba cyklokrosař Clement Venturini a také zkušený Samuel Dumoulin, ale ani jeden letos nezvítězil. 

AG2R La Mondiale je týmem, který byl dlouho soustředěn výhradně na Tour de France. Domácí závod zůstává hlavním cílem, ale zájem týmu se postupně rozšiřuje o klasiky, Vueltu a příští rok i o Giro d´Italia. 

Foto Sirotti