Předposlední díl série Challenge Ciclista Mallorca startoval na severu ostrova v městě Pollenca a poté, co cyklisté projeli celé pohoří Tramuntana, skončili po 170 km a 3500 výškových metrech v přístavu Andratx.

Opět se od startu rozhořel boj o účast v úniku. Podařil se až po 30 km jízdy. Jako obvykle v něm byli především cyklisté druhodivizních a kontinentálních týmů: Isasa (Euskaltel), Rivi (Eolo), Gabbruro a Zoccarato (Bardiani), Aparicio (Burgos), Apers a Bonneu (Sport Vlaanderen), Saver (Minerva), Alonso (Electro Hiper), Rota (Manuela Fundación) a Pase (Work Servis). Po 50 km měli náskok kolem 3 minut, což bylo maximum, které jim peloton dovolil. Od té chvíle se odstup začal krátit a na 90. km byl únik zlikvidován.

Což byl signál pro útoky kandidátů na vítězství. Nejdříve získal pár sekund k dobru Marc Soler (UAE), po něm se odpoutali od čelní skupiny Holmes (Lotto-Soudal), Pasqualon (Intermarché) a Soto (Euskaltel). Najeli až 20 sekund, ale na víc to nedalo a byli také pohlceni vedoucí skupinou.

25 km před cílem zaútočil Enric Mas (Movistar), ale ani jemu nebylo od 40 cyklistů, kteří v té době tvořili vedoucí skupinu, přáno. V obtížném závěru a v důsledku aktivního pojetí se následně na čele osamostatnila třináctka dnes nejlepších. A z ní to podruhé zkusil Brit ve službách belgického Lotto-Soudal Holmes.

Pár kilometrů před cílem ale tlaku pronásledovatelů neodolal, což umožnilo konečně zvítězit Alejandru Valverdemu! Po 6. místě v Calvii a 2. ve včerejší Trofeo Tramuntana dnes konečně s rukama nad hlavou coby vítěz. Jeho dva vztyčené prsty lze chápat i tak, že nebýt včera sporného počínání Wellense, radoval by se dnes podruhé.

Bezprostředně za ním projel cílem McNulty (UAE), o 3 vteřiny zaostal na 3. místě Aleksandr Vlasov (Bora-hansgrohe). Podobně jako Valverdeho zastihla mallorská série závodů ve výborné kondici Brandona McNultyho. Jel prozatím tři závody a připsal si postupně 1., 4. a 2. místo!