Dvacetiletá profesionální kariéra Alejandra valverdeho se chýlí ke konci. Aspoň podle slov samotného Valverdeho, který oficiálně oznámil, že smlouvu s týmem Movistar už prodlužovat nebude a na konci roku ukončí kariéru. Valverde se v poslední sezóně zaměří na své oblíbené ardenské klasiky, Olympijské hry v Japonsku a španělskou Vueltu. Posledním závodem mistra světa z roku 2018 bude pravděpodobně Vuelta, kterou vyhrál v roce 2009 a v dalších šesti případech dojel na pódiu. 

„V mé mysli je to můj poslední rok, ale začínám letošní sezónu s velkým nadšením a dobrými úmysly,“ říká Valverde o své rozhodnutí. A doufá, že poslední sezónu mu nezkazí pandemie nemoci covid-19, která letos opět ruší a odkládá závody po celém světě. Naposledy byl z února na květen přesunut závod Kolem Algarve. "Chci jezdit dobře a pomáhat týmu a pokud dokážu dosáhnout vítězství, bude to ještě lepší. Ale začínám tuto sezónu s myšlenkou, že to bude moje poslední sezóna. Bude to krásný a zvláštní rok. Nejprve se ale zaměřme na to, zda dokážeme uspořádat všechny závody. Letos je opět vše složité. Pokračujeme a trénujeme, abychom byli připraveni, až začne sezóna. Ale je těžké být stoprocentně soustředěný.“

V loňském roce nevyhrál žádný závod, což se mu od jeho první profesionální sezóny nestalo (pokud nepočítáme roky 2010 a 2011, kdy byl v trestu za doping). I to stojí za jeho rozhodnutím brzo skončit. Už není tím závodníkem, kterým byl ještě v sezónách 2018 a 2019. Nejčastěji využíval své rychlosti a výbušnosti v závěrech náročných závodů. Po 127 vítězstvích v kariéře už má jen jeden velký cíl, získal olympijské zlato, nebo aspoň medaili. „Mým největším cílem jsou olympijské silniční závody. Chci tam uspět, přestože to bude těžké,“ připouští Valverde. „Budu ale nadále trénovat a bojovat, abych byl v Tokiu stoprocentní,“ dodává Valverde, kterému v dubnu bude už 41 let.

Movistar také oznámil, kdo bude jejich lídrem na největších závodech roku. Na dlážděných klasikách to bude Ivan García Cortina, který se také zúčastní jedné Grand Tour (ještě není rozhodnuto které), Enric Mas a Miguel Angel López pojedou Tour de France a Vueltu a lídrem na Giro d´Italia bude Marc Soler.