V Mladé Boleslavi se pojede potřinácté - poprvé v roce 1962, naposledy 2018 - popáté v Ungermanově režii. Okruh v lesoparku Štěpánka měří 2760 metrů s minimálním převýšením, přesto patří mezi náročné. Na žádost mezinárodní cyklistické federace UCI jsou premiérově čtyři kategorie juniorů, juniorek, ženské i mužské elity. Mládežníci si tak aspoň prodlouží domácí sezonu.

Kde hledat favority? Michael Boroš potvrzuje roli domácí jedničky, prohnat ho může snad jen jeho týmový kolega Adam Ťoupalík z Elkov/Kasper, historicky nejmladší tuzemský šampion. Za nimi by se měl držet vítěz českého poháru Šimon Vaníček (ČEZ Tábor) a snad i Jakub Říman (domácí AŠ Mladá Boleslav), oba ochutnali letos i světový pohár. „Trať se mi líbí, mohla by mi sedět. Záleží na počasí, ale těším se na to. Boroš je určitě favoritem, ale stát se může všechno. Medaili bych určitě chtěl, stejně jako nominaci na svět,“ říká Vaníček.

Mezi ženami stojí taktéž nejvýš obhájkyně mistrovského dresu z loňského rychlého Kolína, nadějná Kristýna Zemanová, pak snad Kateřina Hladíková a Tereza Vaníčková (všechny Brilon Mladá Boleslav). Poslední (medailové) slovo jistě neřekla nestorka a držitelka rekordních osmi titulů Pavla Havlíková (Lawi junior).

„Budeme brát zřetel na mistrovské výsledky směrem k nominaci na světový šampionát. Určitě tam pojedou všichni mistři a výprava by měla čítat okolo dvaceti závodníků,“ potvrzuje reprezentační kouč Petr Klouček. Start v Hoogerheide si předchozími výsledky už zajistili Boroš, Zemanová v kategorii do 23 let a junioři Ježek, Hanáková a Douděrová. Naopak jistě nepojede Zdeněk Štybar, důvody vysvětluje v našem rozhovoru na jiném místě.

„Někteří pojedou teď se svými týmy na tréninkové kempy do Španělska a tam se zúčastní světového poháru v Benidornu (22. 1.). Ostatní zůstanou na soustředění v Táboře a všichni reprezentanti pak vyrazí na poslední světový pohár do Besanconu do Francie (29. 1.),“ doplnil trenér plán přípravy.

„Těším se na vrchol domácí cyklokrosové sezony. Domácí seriál se organizačně neustále zlepšuje, věřím, že se dostaví i výsledky,“ vyslal zdravici Petr Marek, prezident Českého svazu cyklistiky. Domácí pohár zaznamenal v sedmi závodech celkem 2890 účastí ve všech věkových kategoriích, objevili se jezdci z 15 zemí včetně Madagaskaru. „Očekáváme, že se talentovaní junioři ukáží už za rok na mistrovství světa v Táboře,“ přeje si Petr Balogh, šéf českého cyklokrosu.

Světový svátek tam rozkvete už počtvrté, to se ještě nikde jinde nepodařilo. Známe termín: 2.-4. února 2024, potřetí se pojedou také páteční štafety. Šampionát má svůj web www.mscyklokros2024.eu, kde se už dají kupovat vstupenky. Jeho hymnu nazpíval česky i anglicky Štěpán Pavlík, starosta Tábora, též zpěvák a fanoušek sportu. „Budeme měnit výrazně trať na Komoře. Je to pro nás velká výzva a jsem moc rád, že se sem mistrovství podařilo dostat. Chci, aby přišlo padesát tisíc diváků,“ těší se zapálený Balogh.