Benoit Cosnefroy se v roce 2017 stal světovým šampionem v kategorii U23 a od té doby je jeho talent znám. Ale od loňského podzimu se výrazně zlepšuje a nyní ve 24 letech začíná pravidleně vyhrávat. Letošní sezónu zahájil ve velkém stylu. Vyhrál první francouzský závod Grand Prix Cycliste la Marseillaise a navázal vítězstvím v celkovém pořadí Etoile de Bességes. 

Cosnefroy zaujal už loni na podzim, když vyhrál La Poly Normande a etapák Tour du Limousin a silný a aktivní byl i na jednorázových závodech v Kanadě. V jednom ze závodů zaútočil a později ho dojel Julian Alaphilippe. Dvojice krajanů spolupracovala, ale Cosnefroy byl viditelně silnější. Až do cíle únik nedotáhli, ale Cosnefroy zaujal Thomase Voecklera, manažera francouzské reprezentace, který jezdce týmu AG2R La Mondiale nominoval na Mistrovství světa v Yorkshiru. 

Cosnefroy zde už velmi unavenému Alaphilippovi nemohl nijak pomoci, ale že se během posledních dvou let hodně zlepšil a už může být jedním z lídrů AG2R, bylo jasné i tak. Potvrdil to na začátku letošní sezóny. Je to skvělý start. Vítězství v Marseille bylo ideáním začátkem. Zvednout ruce nad hlavu tak rychle bylo perfektní, takže jsem si před startem Bességes říkal: ‚Proč nejet na celkové pořadí?' A tým chtěl jet na mě.“

Když mi v týmu řekli, že se mnou počítají pro roli lídra na celkové pořadí, poděkoval jsem jim za důvěru, ale nevěděl jsem, jetsli dokážu splnit jejich ambice. Na celkové pořadí často nejezdím, ale bral jsem to jako zkušenost. Tým mě celý týden výborně podporoval. Jet na celkové pořadí přináší velký tlak, musíte být pozorný na každém kilometru. Není snadné to zvládnout a nejsem na to zvyklý, ale skončilo to dobře, takže je to perfektní, řekl Cosnefroy pro Direct Velo.

24letý Francouz je mnohem zvyklejší na úniky a na jednorázové závody. V těch by měl v budoucnu patřit ke špičce. Především v Ardenách, kam se letos chystá. Velkým cílem je také Paříž - Nice, které pojede po startu na Tour du Haut Var. Po Nice se vydá na Amstel Gold Race, Valonský šíp a Lutych - Bastogne - Lutych. A čeká ho druhý start na Tour de France, pokud půjde vše podle plánu. 

Brýlatého Francouze nejvíc ctí ochota riskovat a agresivně útočit. To se může hodit i na velkých klasikách, ale někdy je to i na škodu. Například podobně aktivní Tim Wellens často útočí příliš brzo a v nevhodných místech. Naučit se šetřit síly a odhadnout správný okamžik k útok bude i pro Cosnefroye stěžejní. Není ale pochyb o tom, že fyzicky je dost silný na velké vítězství.