Předposlední (poslední osmá etapa byla zrušena) etapa Paříž - Nice byla zajímavá přesně tak, jak se podle profilu předpokládalo. Jezdci v dlouhém úniku neuspěli, o vítězství si to rozdali favorité celkového pořadí a skvělý taktický výkon podali cyklisté Sunwebu. 

Etapa byla hodně náročná, závodníci celý den zdolávali krátká stoupání a snadné to neměli jezdci v úniku, ani v hlavním poli. Početná skupina uprchlíků neměla na růžích ustláno, protože v balíku svědomitě pracovali jezdci Deceuninck - Quick-Step, sloužící zájmům Juliana Alaphilippa. Francouzský klasikář si myslel na etapu a uprchlíci kvůli tomu nedostali moc prostoru. 

Skvělá taktická hra Sunwebu

Už 40 kilometrů zbyli vpředu jen dva Francouzi, Romain Bardet (AG2R La Mondiale) a Nicolas Edet (Cofidis). A náskok měli pouze 1:30. V té chvíli Sunweb rozehrál složitou taktickou hru. Nejdříve zaútočil Nikias Arndt, ke kterému se zanedlouho přidal Søren Kragh Andersen. Dánský cyklista měl spoustu sil a 33 kilometry před cílem si sám dojel vedoucí dvojici. Druhý muž celkového pořadí byl chvíli dokonce virtuálním lídrem závodu, protože před hlavním polem měl náskok jedné minuty. 

17 kilometrů před cílem zrychlil Romain Bardet, ale Kragh Andersen se udržel a dokonce Francouze utrhl o kilometr a půl později. To už jeho náskok klesl na pouhých 25 sekund a musel jet naplno. Deceuninck - Quick-step stále udržoval tempo hlavní skupiny, až do útoku Vincenza Nibaliho (Trek - Segafredo) 14,5 kilometru před cílem.    

K Nibalimu se okamžitě přidal Benoot a byl mnohem silnější, zkušeného Itala se zbavil, dojel Kragha Andersena a po krátké spolupráci pokračoval osamoceně. Mezitím ve stíhací skupině zaútočil Julian Alaphilippe, ale soupeři ho pečlivě hlídali a nenechali ho ujet.

Když to nevyšlo Alaphilippovi, zkusil to Bob Jungels (Deceuninck - Quick-Step), ale Benoot na čele navyšoval náskok a už nejel jen pro etapu, ale také na celkové pořadí. Jungels byl dostižen favority 3 kilometry před cílem po zrychlení Sergia Higuity (EF), ale favorité se přes všechnu snahu od sebe nedokázali vzdálit. 

Schachmanna zdržel pád

Benoot si v technickém dojezdu dojel pro jasné vítězství, ale za ním ještě došlo k dramatické situaci, když Schachmann nezvládl pravotočivou zatáčku a vrazil levým bokem do zdi domu. Při nárazu si nezpůsobil žádné zranění a ihned pokračoval v jízdě, ale zlomil řídítka a také kvůli tomu ztratil 40 sekund na vítěze a 18 sekund na třetího Higuitu. 

Pro Benoota je to teprve třetí profesionální vítězství a první v dresu Sunwebu: "Byl to hodně težký den, jelo se na plný plyn celý den. Quick-Step začal tahat od začátku etapy. Věděl jsem, že je to pro mě dobrá situace, měl jsem opravdu dobré nohy. Mám rád dny, kdy je třeba tlačit na plyn celý den a dnešní takový byl. Jsem moc šťastný. Bohužel letos nemůžeme jet klasiky, ale jsem si jistý, že v budoucnu dosáhneme na velké věci."

Celkové pořadí se tím hodně změnilo. Benoot se dostal na druhou příčku s odstupem 36 sekund, třetí Higuita ztrácí 1:01 a čtvrtý Felix Großschartner (BORA - hansgrohe) také. Sunweb předvádí na Paříž - Nice skvělé výkony, pátý celkově je sprinter Michael Matthews, dnes druhý v cíli. 

Roman Kreuziger (NTT) a Zdeněk Štybar (Deceuninck - Quick-Step) dojeli ve stejné skupině na 23. a 26. místě se ztrátou 3:18. 

Schachmann nadále drží také zelený dres lídra bodovací soutěže. Do puntíkovaného trikotu se oblékl Nicolas Edet. Higuita je stále suverénně první mezi mladými závodníky. O celkovém vítězi se rozhodne v závěrečné etapě s cílem na 16 kilometrů dlouhém stoupání La Colmiane. Není však docela jasné, kolik týmů a závodníků do etapy nastoupí. Například celek Israel Start-Up Nation odjíždí po dnešní etapě a další možná budou následovat.