Česká silniční sezóna měla začít koncem března. Už 29. března by se měla konat úvodní česká klasika Velká Bíteš - Brno - Velká Bíteš. Tento i ostatní závody, například Trofeo Cinelli - VC Hlohovce (28. 3.) jsou ve velkém ohrožení, protože Bezpečnostní rada státu rozhodla o zákazu veřejných akcí od 10. 3., od 18 hodin. Zákaz platí pro akce s účastí nad sto lidí a samozřejmě se týká i sportovních akcí. Rozhodnutí platí do odvolání. 

Podle premiéra Andreje Babiše se ale sportovní akce rušit nemusí. "Platí ten limit, takže by se utkání mohla odehrát bez diváků. Ale záleží to na organizátorech," cituje premiéra server iDnes.cz.

Babiš ale zcela opomíjí jiné sportovní akce, než jsou fotbalové a hokejové zápasy a další hry.  Silničních cyklistických závodů se účastní přes sto závodníků, platí tento limit i pro ně? Navíc je složité uzavřít například náměstí ve Velké Bíteši pro diváky.

Teoreticky by se však závody rušit nemusely a snad ani nebudou. "Problém je, pokud se lidé koncentrují na jednom místě v rámci plesu, taneční akce, společenské události, sportovní události. Nejsou až takový problém místa, kde lidé korzují," uvedl ministr zdravotnictví Adam Vojtěch. 

Nijak jsme neřešili zápasy, ale je možné, že třeba hokej proběhne stejně jako biatlon, tedy bez diváků. Pokud je to ale menší koncentrace lidí v šatně, zápasy by se mohly konat bez diváků, ale nediskutovali jsme to. Je na svazech, jak si to zorganizují,“ dodává Babiš. 

Z českých pořadatelů závodů se už vyjádřili organizátoři VC Hlohovce: "Dnešním dnem náš státní aparát rozhodl o zákazu (sportovních) akcí nad 100 osob. Náš tým i nadále podniká kroky a přípravu, jako by se závod Trofeo Cinelli – VC Hlohovce 2020 měl uskutečnit. 20. 3. 2020 je uzávěrka přihlášek k závodu a ten den vyhodnotíme aktuální situaci a omezení vyhlášené státním nařízením. Z důvodu zásahu vyšší moci se startovné vracet nebude, ale bude „zamrazeno“ pro přesun závodu na jiný termín či odložení závodu na další rok. Spurtu zdar," uvádí Petr Beneš, prezident Sportcomplex clubu.     

Dále jsou zakázaná filmová, divadelní, náboženská, taneční, tradiční shromáždění nebo veletrhy, výstavy a poutě s účastí nad sto osob. To znamená, že se nebude konat ani veletrh For Bikes plánovaný na 20. března. Zavřeny budou také školy s výjimkou mateřských a vysokých.