Nejvíce žádostí většinou přijímá Tour de France. Kromě čtyř francouzských profesionálních kontinentálních celků chce na nejslavnější závod světa také několik zahraničních týmů. Dvakrát se na Tour dostala belgická sestava Wanty - Groupe Gobert a dobrou příležitost má i příští rok, protože Tour startuje v Belgii a projíždí městem Binche, kde sídlí společnost Wanty. 

„Nadcházející Tour de France je plná překvapení a nebude snadné ji kontrolovat. Bude vyhovovat tempařům i vrchařům. Guillaume Martin je typický vrchař a líbí se mu těžké horské etapy. Jsem nadšený, že je město Binche zařazeno do závodu. Rozdíl mezi námi a Binche je v tom, že my ještě nevíme, zda na Tour budeme. Musíme počkat na potvrzení. Byli jsme pozváni poslední dva roky, protože jsme vyhráli Europe Tour. Doufám, že to bude stejné i příští rok. Bylo by to logické, vzhledem k reformám, které se chystají," řekl Jean-Francois Bourlart, generální manažer týmu Wanty - Groupe Gobert. 

Bourlart zmínil několik věcí, které Wanty favorizují. Zaprvé je to start ve Belgii, dále přítomnost francouzského vrchaře Guillauma Martina, který je stále velkou nadějí a nakonec i reformy UCI, které by měly zaručit prvním dvěma týmům v konečném žebříčku Europe Tour pozvánku na všechny tři Grand Tours, ale až od roku 2021. Je však třeba zmínit, že Wanty za dva roky na Tour nepředvedlo nic velkého. Závodníci se pravidelně dostávají do úniků, ale etapu nevyhráli. A Guillaume Martin je talentovaný závodník, ale na druhou stranu není někým, bez koho se Tour neobejde. 

Pokud je Wanty - Groupe Gobert favoritem, domácí Cofidis má pozvánku vlastně jistou. Nejbohatší druhodivizní stáj je zvána každý rok a ačkoliv čeká přes deset let na etapový triumf, pod vedením Cedrica Vasseura se zlepšuje. Kromě Tour se jistě dostane i na Vueltu, kde je společnost Cofidis jednou z velkých sponzorů. 

Zbývají tedy už jen dvě divoké karty na Tour a hned několik zájemců. Favority jsou francouzské týmy Direct Energie, Fortuneo - Samsic a Vital Concept - B&B Hotels. Pátý francouzský tým druhé divize  Delko Marseille Provence KTM se na Tour pravděpodobně opět nedostane.

Direct Energie jezdí na Tour pravidelně, tým má několik silných závodníků, především Liliana Calmejana a od nového roku zde bude jezdit i slavný klasikář Niki Terpstra. Kvalitními závodníky jsou také Damien Gaudin, Jonathan Hivert a Rein Taaramäe. Jezdci Direct Energie bývají velmi aktivní a účast na Tour je pro tým zásadní. Těžko si představit, že budou odmítnuti.

Mezi týmy Fortuneo - Samsic a Vital Concept - B&B Hotels se to zdát být velmi těsné. Fortuneo má vynikající závodníky Warrena Barguila a nově Andrého Greipela, ale letos za celou sezónu nepředvedl skoro vůbec nic a ze sportovního hlediska si účast neaslouží. Vital Concept byl lepší, zatímco Fortuneo získalo jedno profesionální vítězství, Vital Concept jich získal ve své první sezóně šest. 

Tým pod vedením Jeroma Pineaua usiloval o divokou kartu už loni a musel se smířit s odmítnutím. Bryan Coquard byl hlavní hvězdou týmu a nově se k němu přidali zkušení cyklisté Arthur Vichot, Cyrile Gautier a Pierre Rolland, který žádá čas a příležitost předvést se: „Doufáme, že se na Tour dostaneme a uděláme pro to všechno. Taky doufáme, že se o pozvánkách nerozhodne 1. ledna. Snad dostaneme příležitost ukázat náš dres a přesvědčit pořadatele, že na Tour patříme," řekl Rolland deníku Ouest France. 

O pozvánku na Tour usilují i další zahraniční týmy. Velký zájem má Israel Cycling Academy, který má za sebou první Giro a chce ještě výš. Nebude to ale snadné, na Giro jim pomohl start v Izraeli a ze sportovního hlediska to nebylo nic moc v celé sezóně. Pozvat domácí týmy by bylo logičtější. 

 

Zajímavější volbou by byl basický tým Euskadi - Murias, který dostal šanci na Vueltě a hned vyhrál etapu. Navíc by bylo atraktivní po baskické diváky, kteří patří k nejlepším fanouškům cyklistiky na světě, mít na Tour opět svůj tým. „ASO nás vyzvalo, abychom podali přihlášku na všechny jejich závody. Je to důležitý krok. Jsme spokojení, protože sen o návratu na Tour je zase o něco blíž, ale víme, že v roce 2019 to nebude snadné," říká Jon Odriozola, manažer týmu v rozhovoru pro velonews.com.   

Euskadi - Murias navazuje na bohatou historii týmu Euskaltel - Euskadi, který zanikl v roce 2013. V roce 2015 se mezi kontinentálními týmy objevil tým Euskadi - Murias a od letošní sezóny patří k prokontinentálním stájím. Při první účasti na Vueltě vyhrál Oscar Rodriguez horský dojezd na La Camperonu. Týmu se ale dařilo celý rok, především Eduard Prades zařídil velké výsledky. Vyhrál WorldTour etapák Kolem Turecka, předtím vyhrál etapový závod Kolem Norska a dojel druhý na Kolem Yorkshiru, závodě, který pořádá ASO. Jenže Prades odešel do Movistaru a tým možná bude trochu slabší. Přichází Beñat Intxausti, vynikající baskický vrchař, který však poslední tři roky ve Sky promarodil a není jisté, zda se někdy vrátí do své nejlepší formy. 

Euskadi - Murias se nejspíš na Tour v příštím roce nedostane, ale pozvánka na Vueltu by jim neměla uniknout a možná ani pozvánka na další významné závody pořádané společností ASO, jako jsou Paříž - Nice a Critérium du Dauphiné, které jsou také velmi žádané mezi druhodivizními celky. 

Foto Sirotti