Peter Sagan, Emanuel Buchmann, Max Schachmann, Gregor Mühlberger, Lukas Pöstlberger, Daniel Oss, Felix Großschartner a Lennard Kämna jsou v oficiální nominaci týmu BORA - hansgrohe na letošní Tour de France. 

Emanuel Buchmann měl být hlavním trumfem týmu BORA - hansgrohe, ale po pádu ve čtvrté etapě Critérium du Dauphiné nemohl trénovat a jeho kondice není ani zdaleka ideální. Max Schachmann byl sražen nepozornou řidičkou v průběhu klasiky Kolem Lombardie a způsobil si frakturu klíční kosti.

„Emanuelovy modřiny a hematomy se ukázaly být přetrvávající. Musel si na pár dní udělat přestávku a tím ztratil rozhodující čas na trénink. Z lékařského hlediska jeho zranění následují normální časový průběh, takže pokud to bude pokračovat podobným způsobem, bude před Tour připraven. Fyzicky však v tomto bodě rozhodně nebude v optimálním stavu," vysvětluje Buchmannův stav Jan-Niklas Droste, lékař týmu. 

„Zlomenina Maxovy klíční kosti se v posledních několika dnech vyvinula velmi dobře. Má už potřebnou stabilita, aby to s tím alespoň zkusil. Už několik dní trénuje na silnici a všechno probíhá podle našich očekávání. Maxova příprava však tím byla nepochybně narušena. V cyklistice nezáleží jen na nohách, zbytek těla musí být také v dobrém stavu," dodává Droste informace o Schachmannovi. 

Zraněný byl také Rakušan Gregor Mühlberger, který spoadl společně s Buchmannem, ale teď už je na tom dobře a na Tour se ukáže: Gregor byl nejméně postiženým. Dokázali jsme vyloučit těžké zranění zápěstí, které by vyžadovalo delší imobilizaci nebo dokonce operaci. Pořád trpí bolestí, je však schopen znovu trénovat se speciální dlahou. Všichni tři jezdci odvedli skvělou práci s intenzivními rehabilitačními opatřeními, která jsme provedli v posledních několika dnech - to je konec konců také to, co dělá nejlepší sportovce.“

Přesto je to pro celý tým BORA - hansgrohe zklámání. Buchmann měl jet o pódiové umístění, ale to se nyní zdá velmi nepravděpodobné. „Je to velké zklámání. Vlastně jsem si myslel, že Tour pro mě skončila, už když jsem nemohl po pádu sám vstát. Ale naštěstí jsem si nic nezlomil. Minulý týden jsem se soustředil na terapii a mohl jsem se vrátit na kolo až na konci týdne. O víkendu nešel trénink tak, jak by se mi líbilo. Celý tento incident mě opravdu zastavil. Je to velká škoda, protože jsem byl ve velmi dobré kondici. Na Dauphiné jsem byl spolu s Pinotem nejsilnější v horách po Rogličovi. Teď nad mou hlavou visí několik otazníků, zejména proto, že závod začíná už brzy. Není čas se přizpůsobit, protože ve druhé etapě už jedeme do hor. Musíme počkat a uvidíme, jestli to dokážu zvládnout."

Schachmann je trochu optimističtější, protože o celkové pořadí na Tour mu nikdy nešlo: Samozřejmě, že bych na tom byl nejradši úplně jinak. Ale jsem stále rád, že tým ve mně má důvěru i přes mé zranění a dal mi příležitost závodit na Tour. Posledních pár dní jsem trénoval co nejvíc to šlo a doufám, že se budu moci opravdu zúčastnit závodu a vyrovnat se s bolestí. “