Brabantský šíp se po přesunutí do Overijse a okolí řadí mezi flanderské klasiky, zatímco dříve býval spíše ardenskou klasikou. Charakter závod je přesně mezi dlážděnými a kopcovitými klasikami. Dlažba zde není tak těžká jako ve Flandrech a kopců není příliš, takže uspět může spousta rúzných typů závodníků. Dvakrát závod vyhrál Philippe Gilbert, mezi vítěze se řadí i Mathieu van der Poel a Julian Alaphilippe. Nikdo z nich ale závodit nebude, naopak Petr Vakoč, vítěz ročníku 2016, ve startovní listině nechybí. 

201,7 kilometru dlouhá trasa závodu začíná v Lovani v blízkosti Bruselu. Závodníky čeká třináct různých stoupání, posledních pět úseků Hertstraat, Moskesstraat, Holstheide, S-Bocht a Hagaard pojedou dokonce čtyřikrát (s výjimkou Hagaardu, který se jede třikrát). O vítězi se většinou rozhoduje až v posledním ze čtyř okruhů v okolí Overijse. Často dojíždí malá skupina, ale trasa letošního ročníku je odlišná. Dojíždí se na 1300 metrů dlouhém kopci S-Bocht. Loni, v původním dojezdu, Julian Alaphilippe porazil Mathieu van der Poela, který se nechal zavřít a neměl prostor a čas k ideálnímu spurtu. Alaphilippe se opět radoval předčasně a Van der Poel ho málem předjel, ale Francouz to stihl. 

Letos na startu není ani jeden z posledních dvou vítězů. Naopak debut čeká Wouta van Aerta, který Brabantský šíp zařadil do svého programu kvůli odložení Paříž - Roubaix. A startovat bude i v neděli na Amstel Gold Race. Zatímco Van der Poel po Kolem Flander odpočíval a po několika dnech sedl na horské kolo, Van Aert se udržoval v kondici a Brabantský šíp chce vyhrát. "Tento závod by měl Woutovi vyhovovat. Krátká stoupání jsou pro něj ideální,“ říká Arthur van Dongen, sportovní ředitel Jumbo - Visma.

Jumbo - Visma nominoval některé klasikáře-specialisty, včetně Nathana Van Hooydoncka. Brabantský šíp je pro Belgičana zvláštním závodem, jeho strýc Edwig zde totiž čtyřikrát zvítězil:  "Jsem na to hrdý, ale trasa závodu se trochu lišila, takže je těžké to srovnávat. Moc často jsem o tom s ním nemluvil, ale určitě budu v závodě myslet na to, že se mu tu podařilo vyhrát čtyřikrát,“ říká Van Hooydonck.

Specialistů na dlážděné klasiky bude na startu mnohem víc. Například vítěz Milán - Sanremo Jasper Stuyven, nebo Greg Van Avermaet. Lídr AG2R Citroen pojede společně s Bobem Jungelsem, specialistou na Ardeny a Benoitem Cosnefroyem. Závodit budou také Sep Vanmarcke (ISN), Matteo Trentin (UAE Emirates), Michael Matthews (BikeExchange), Yves Lampaert (Deceuninck - Quick-Step), Dylan Teuns (Bahrain Victorious), Sonny Colbrelli (Bahrain Victorious), Nils Politt (BORA - hansgrohe) a také silný Christophe Laporte (Cofidis) a poprvé pojede Tom Pidcock, lídr Ineos Grenadiers. Britský tým sestavil zvláštní výběr, kromě Pidcocka jede také vrchař Richard Carapaz. 

Podstatné však je, že lídrem Alpecin - Fenix bude český cyklista Petr Vakoč. Osmadvacetiletý rodák z Prahy vyhrál v roce 2016 a o rok později nestačil jen na Sonnyho Colbrelliho. Od vážné nehody v Jihoafrické republice v roce 2018 takovou příležitost ještě nedostal. Vakočovi budou pomáhat Floris De Tier, Xandro Meurisse, Oscar Riesebeek, Kristian Sbaragli, Ben Tullet a Dries De Bondt.

Letošnímu ročníku chybí velký favorit, takže uspět by mohl outsider. Jako dobrý tip se nám zdá Christophe Laporte.