Alejandro Valverde tráví karanténu doma ve Španělsku a nemůže vyrážet ven na trénink. Místo toho jezdí denně hodinu a čtvrt na válcích a cvičí. Vstávám v sedm, jedu hodinu a čtvrt na válcích, pak si dám snídani, trávím čas s rodinou a dopoledne posiluji a dělám cvičení na posílení středu těla, říká v rozhovoru pro El Mundo. 

Brzy čtyřicetiletý závodník se letos připravoval na jarní klasiky a zejména Olympijské hry, ale pandemie vše změnila. Všechno je to komplikované. Jsem realista, takže to se závoděním letos vidím černě. Na začátku karantény jsem nevěřil, že o tento rok přijdeme, ale když vidím, jak se vše vyvíjí, stále víc o tom přemýšlím. Jezdím na válcích a starám se o sebe, ale dělám to s malou motivací.

Valverde se chystal ukončit svou závodní kariéru po skončení sezóny 2021. Jenže není jisté, že se v příštím roce bude závodit. A ukončit kariéru bez rozkoučení by nebylo ideální. Můžu odložit konec, ale uvidíme, jak se vše vyvine.

Do léta je stále hodně času. Je důležité, aby se jela Tour de France. Ale když vidíte, co vše nefunguje, nevím, co se stane, dodává Valverde. Tour by měla odstartovat 29. srpna a až po ní a Mistrovství světa by se konalo Giro a později Vuelta. A zároveň monumentální klasiky. Budou to velmi atypické závody. Výsledky se budou lišit od těch obvyklých. Tělo je zvyklé na rutinu a závody. Navíc vliv bude mít, že jsme teď pořád doma. Tělo si zvykne na všechno a díky nejnovějším aplikacím na trenažérech je vše jednodušší, simulace jízdy na silnici je velmi dobrá. Ale jezdit teď pět, šest hodin je nesmyslné. Nedává to smysl, protože nevíme, jaké budou nejbližší cíle. Trenažér je fyzicky i psychicky náročný. 

Objet všechny tři Grand Tours, které se budou konat těsně za sebou, se zdá být nemožné, ale zatím je ve hvězdách, zda se v říjnu a v listopadu bude dát závodit v horách v Itálii a Španělsku. Trasa Vuelty by se měla změnit. Letos se má jet na severu, v nejchladnější oblasti. Lepší by bylo závodit na pobřeží.“ Jenže změnit trasu třítýdenního závodu je prakticky nemožné. Dohodnout se s jinými městy a zorganizovat odlišnou trasu je v letošním roce neuskutečnitelné.