Zatímco v Belgii se bez problémů závodí a kromě víkendových klasik Omloop Het Nieuwsblad a Kuurne - Brusel - Kuurne se jede také úterní závod Le Samyn, v Itálii je situace komplikovanější. Apeninský poloostrov je koronavirem zasažen nejvíc z celé Evropy. Pořadatelé v současnosti tvrdí, že se zatím nic neruší, ale to neznamená, že se nakonec opravdu pojede. 

V sobotu je na programu jednorázový závod Strade Bianche. Ten se koná v Toskánsku, které není koronavirem nijak výrazně zasaženo. Týmy a závodníci se startem počítají, ale jistotu nemají. A to je problém i třeba pro Zdeňka Štybara, který své obavy vysvětlil v rozhovoru s webem iDnes.cz: Nikdo nic neví. Tým má v pondělí mimořádnou schůzi o nejbližším programu. Já mám jet kompletní italskou sérii, tedy Strade Bianche, potom etapové Tirreno-Adriatico a monument Milán-San Remo. Teď jde jednak o to, jestli organizátor nakonec tyto závody nezruší, ale zároveň je ve hře i to, jestli nás tým do Itálie opravdu pošle. Protože nikomu se nechce následně zůstat v průběhu klasikářské sezony třeba 14 dní v karanténě. Strach tedy nejde z viru samotného, ale z úředních opatření v jednotlivých zemích.  

Předpokládáme, že se budou konat oba závody, říká o Strade Bianche a Paříž - Nice Wilfried Peeters, sportovní ředitel týmu Deceuninck - Quick-Step. Na Tirreno jedou Štybar, Asgreen, Jungels a Jakobsen a naším lídrem na celkové pořadí bude Remco Evenepoel. Alaphilippe, sprinter Bennett a mimo jiné také Yves Lampaert pojedou Paříž - Nice.

Zatímco ostatní sportovní akce se ve Francii ruší a omezuje se přístup diváků, Paříž - Nice se nejspíš konat bude. Podle Roxany Maracineanu, francouzské mistryně sportu, jsou cyklistické týmy testovány a u silnice nebývá moc fanoušků, takže riziko je malé. Paříž - Nice začíná už v neděli ve městě Plaisir. Je to mezinárodní událost, ale všechny zúčastněné týmy byly testovány, uvedla Francouzka. „Na závodě nebude mnoho lidí. V Nice očekáváme maximálně 3 000 lidí a nepojede se v rizikových oblastech. Místní starostové mohou uložit přísnější opatření, pokud si to přejí.

Pro týmy je nejistota ohledně konání závodů velkým problémem. Neví, koho mají kam nasadit. Doufejme, že budeme mít normální jaro, říká Marc Sergeant, manažer Lotto Soudal. Předpokládali jsme, že Caleb Ewan a Tim Wellens budou lídry na Paříž - Nice a že Philippe Gilbert a John Degenkolb pojedou italský blok závodů. Ale to, co platí nyní, se může zítra zase změnit. Stačí se podívat do Belgie, kde se počet nakažených zdvojnásobil za dvacet čtyři hodiny.

Například Sunweb čeká na další informace. Podle původního plánu měli Tirreno jet Michael Matthews a Tiesj Benoot. Na Paříž - Nice se chystali Sam Oomen a Cees Bol. Některé hvězdy už v Toskánku jsou a trénují na Strade Bianche, například Wout van Aert.     

Značně nenormální stav je ve Spojených arabských emirátech, kde jsou stále drženy některé týmy. V hotelu uvízly celky Cofidis, Groupama - FDJ a Gazprom - RusVelo. Z vlastní vůle neodletěl ani tým UAE Emirates. Francouzský Cofidis si už začal stěžovat, protože jejich závodníci jsou stále drženi v karanténě, zatímco jiné týmy jsou zpět v Evropě.  

Týmy nemají žádné informace a nevědí, kdy budou propuštěny. Není ani jasné, proč jsou v karanténě tyto poslední tři týmy, když ostatní celky jsou pryč už dva dny. Závodníkům není umožněno závodit ani na trenažérech, musejí vymýšlet různé způsoby udržování se v kondici a nálada se zhoršuje. Přitom mezi účastníky závodu nebyl oficiálně potvrzen ani jeden případ nakažení koronavirem.