Celek BMC patřil dlouhodobě k nejlepším týmům světa. V roce 2017 vyhrál 48 závodů, včetně jednoho monumentu, několika etap Grand Tours a spousty dalších velkých podniků. Letos se počet triumfů zastavil na 22, ale tým byl stále hodně vidět. Přesto přišel o sponzora a Jim Ochowicz, majitel a ředitel týmu, dlouho sháněl nového partnera. Podařilo se mu domluvit s polskou společností CCC a tým přežil. 

Jenže většina nejlepších závodníků sestavu opustila. Ochowicz až příliš dlouho nemohl garantovat existenci týmu a když se dohodl s CCC, byli Richie Porte, Rohan Dennis, Dylan Teuns, Stefan Küng, Tejay van Garderen a další pryč. Z hvězdných závodníků zůstal pouze Greg Van Avermaet. 

Odešlo sedmnáct cyklistů a přišlo patnáct nových. To už je opravdu zásadní změna a vznikl tak vlastně téměř nový tým. S jedním velkým lídrem a několika nadějnými závodníky. Chybí lídr na celkové pořadí dlouhých i krátkých etapových závodů, chybí špičkový sprinter, specialista na kopcovité klasiky a odešla i většina vynikajících časovkářů. 

Jim Ochowicz si uvědomuje, že příští sezóna rozhodně nebude snadná: "Naše cíle se změnily. Měli jsme tým, který usiloval o vítězství na Grand Tour, ale v příštím roce to bude jiné. Protože máme 23 jezdce a závodů bude přes 200, tak musíme především zůstat zdraví, silní a fit. Když budeme závody dokončovat, budeme i vyhrávat." 

Ochowicz si před novou sezónou určil pět hlavních cílů. Mluvil o nich na týmovém soustředění ve Španělsku s redaktory serveru cyclingnews.com: "Prvním cílem jsou jarní klasiky. Greg Van Avermaet bude lídrem. Druhým cílem jsou týdenní etapové závody WorldTour. Můžeme jet na celkové pořadí i na etapy. Myslím, že můžeme uspět. Fyzicky jsme dost silní. Třetím cílem je udržet se mezi nejlepšími časovkáři. Všichni ví, že jsme v minulosti byli dominantní a můžeme být dobří i dál. V individuálních časovkách i v týmových. Čtvrtý cíl je celkem jasný - závody Grand Tours. Hlavně Tour de France je důležitá, protože startuje v Belgii, kde sídlíme a odkud je náš lídr Greg Van Avermaet. A druhý den závodu je časovka družstev, na kterou se rozhodně zaměříme. Pátým cílem je dosáhnout na dvaceti vítězství během celé sezóny. Když dokážeme splnit první čtyři cíle, na tohle číslo se dostaneme." 

Ochowicz evidentně není přehnaně optimistický. Přesto bude těžké všechny cíle splnit. Greg Van Avermaet je špičkovým klasikářem a velkým šampiónem, ale může táhnout sám celý tým? Není jisté, že bude mít dobrou sezónu, letos vyhrál jen dva závody a pouze na Kolem Ománu a Kolem Yorkshiru. Když nevyhraje velkou klasiku a neuspěje ani na Tour de France, bude mít tým CCC docela problém. 

Pravděpodobně se nepodaří ani udržet výkonnost v časovkách. Odešli špičkoví specialisté na tuto disciplínu - Dennis, Porte a Küng. Zůstali Alessandro De Marchi, Patrick Bevin a další a přišel Josef Černý, přesto bude nesmírně těžké udržet krok s předchozími sezónami. 

Ani na celkové pořadí v krátkých etapových závodech CCC nemá nikoho spolehlivého. Dobrými vrchaři jsou Amaro Antunes, Victor de la Parte, Serge Pauwels a Laurens Ten Dam. Ale stěží budou vyhrávat náročné etapové závody WorldTour. Nadějnější jsou etapové závody bez velkých kopců, například Tour Down Under v Austrálii. 

O hromadné dojezdy neměl tým BMC nikdy velký zájem. Nyní přichází Jakub Mareczko, velmi rychlý závodník se čtyřiceti vítězstvími. Jenže pouze jediného triumfu dosáhl na evropské půdě. V dresu týmu Wilier vyhrával především v Číně. Proto ani on nemůže zaručit přísun většího počtu vítězství. 

Nebude to snadný rok. Ale jde o přechodný rok a už nyní vedení týmu pracuje na posílení kádru pro rok 2020. Největší zájem mají o Michala Kwiatkowského a cílem je také přivést lídra na celkové pořadí třítýdenních etapových závodů. 

Foto CCC/Chris Auld