loading...

Caleb Ewan (Lotto Soudal) si připsal první letošní WorldTour vítězství. V těžkém dojezdu rozjel spurt tým Mitchelton - Scott pro obhájce cekového vítězství Daryla Impeyho. Lucas hamilton (Mitchelton - Scott) a australský šampión Cameron Meyer (Mitchelton - Scott) vyslali Impeyho do sprintu, zatímco Michael Morkov (Deceuninck - Quick-Step) rozjel spurt Samu Bennettovi (Deceuninck - Quick-Step) na opačné straně silnice. Irskému mistrovi došly síly a nedokázal sprintovat, ale rychlosti Morkova využil Caleb Ewan a s přehledem zvítězil.

Daryl Impey dokázal dojet druhý a získal 6 bonusových sekund, které budou velmi důležité v boji o celkové vítězství. Třetí skončil Nathan Haas (Cofidis), čtvrtý Jasper Philipsen (UAE Emirates) a pátý Fabio Felline (Astana). 

Jsem šťastný, včera to nešlo vůbec podle plánu a řešili jsme to po etapě na pokoji asi hodinu. Co můžeme udělat jinak, co můžeme udělat líp. Kluci dnes odvedli perfektní práci. Udělali vše tak, jak jsem chtěl. Dostali mě do cíle na výborné pozici, nezapomněl pochválit své kolegy vítěz etapy.  

Ewan poskočil na vedoucí pozici v průběžném pořadí, stejný čas má druhý Sam Bennett a jedinou vteřinu ztrácí Impey. Co je však pro něj podstatné, na většinu vážných soupeřů má už náskok 9 sekund. 

Ale Mitchelton se nemohl jen radovat. Závěr etapy byl ovlivněn pády a jeden zasáhl Simona Yatese (Mitchelton - Scott). Britský vrchař s poranil koleno a není jisté, zda nastoupí do třetí etapy, jedné ze dvou rozhodujících. Spadli také Elia Viviani (Cofidis) a největší favorit závodu Richie Porte (Trek - Segafredo). Neměl by být zraněn a v závodě pokračuje. Zdržel se také Romain Bardet (AG2R La Mondiale). 

Josef Černý (CCC) byl klasifikován na 35. místě ve stejném čase jako vítěz. 

Průběh závodu 

Krátká, 136kilometrová etapa z Woodside do Stirlingu končila klasikářským dojezdem, ale v úvodu etapy byly připraveny dvě vrchařské prémie a opět byl aktivní Američan Joey Rosskopf (CCC). Přidal se ke skupině uprchlíků, kterou tvořili Laurens De Vreese (Astana), Omer Goldstein (Israel Start-Up Nation) a Sam Jenner (UniSA - Australia).  

Rosskopf získal obě vrchařské prémie a posunul se do čela této soutěže, ale únik to měl brzy spočítané, ačkoliv De Vreese se snažil vzdorovat a vydal se do sólového úniku. Dostižen byl 25 kilometrů před cílem a vše se soustředilo na dojezd etapy, ve kterém exceloval Ewan a připsal si osmé vítězství v etapě Tour Down Under v kariéře. 

V bodovací soutěži se do čela posunul Jasper Philipsen a stále drží vedení v kategorii mladých závodníků. Dres místo něj poveze Australan Jarrad Drizners (UniSA - Australia). 

Podívejte se na sestřih 2. etapy: