Remco Evenepoel intenzivně zazářil už v prvním roce mezi profesionály, ale pro české fanoušky to nebylo tak velké překvapení, protože jeho talent mohli sledovat už v juniorech na Závodě míru juniorů a na Mistrovství Evropy v Brně a ve Zlíně. Vyhrál vše a úspěšně pokračoval i mezi profesionály. 

Evenepoel vstoupil k profesionálům v devatenácti letech a pro tak mladého závodníka bylo nutné pečlivě poskládat závodní program. Deceuninck - Quick-Step se k Belgičanovi choval jako k pokladu, nemusel nahrazovat zraněné, nemocné a unavené týmové kolegy na závodech, které neměl v programu, měl také dost volnosti jezdit na sebe a toho všeho využil. V prvním roce zvládl 58 závodních dní a to není málo, ale letos se už nebude šetřit vůbec. Čeká ho dlouhá a náročná sezóna s mnoha vrcholy. 

Jeho debut na Giru je jedním z největších lákadel celé příští sezóny. Ve dvaceti letech poprvé vyzkouší třítýdenní závod, ale nebude jen vozit bidony starším týmovým kolegům, bude lídrem. Nabízí se srovnání s krajanem Eddym Merckxem. Sám Evenepoel toto srovnávání nemám rád, ale asi nikdo doposud nebyl Merckxovi v začátcích kariéry tak podobný. Merckx debutoval na Grand Tour také na Giro d´Italia, 20. května 1967, v den startu Gira, mu bylo 21 let a profesionálem byl už třetím rokem. Evenepoel tedy naskočí na Grand Tour ještě dříve. Merckx na Giru v roce 1967 vyhrál dvě etapy a skončil devátý v konečném pořadí. Podobný cíl má Evenepoel. 

Merckx sice byl o něco starší, ale v té době už měl za sebou dvě vítězství na Mlán - Sanremo a později toho roku se stal profesionálním mistrem světa. Evenepoel ještě žádný monument nejel, ale letos se chystá uspět na Lutych - Bastogne - Lutych a Kolem Lombardie. A rozhodně nebude outsiderem. 

Ale zpět k Giru. Může ve dvaceti letech a při debutu vyhrát? Není to pravděpodobné. Cyklistika je v současnosti velmi vyrovnaná a globálnější, než v časech Eddyho Merckxe, ale rozhodně není jisté, že konkurence je celkově větší. V šedesátých letech (a dříve) zkoušela závodní cyklistiku spousta talentovaných mladíků, současná konkurence nemusí být větší. Vyhrát dvě etapy a dojet v první desítce je v možnostech Remca Evenepoela. A třeba naváže i na další pozoruhodný úspěch Eddyho Merckxe, který už o rok později, v roce 1968, poprvé vyhrál Giro d´Italia a o další rok později Tour de France. 

Tadej Pogačar (21) vyhrál v loňské sezóně tři horské etapy a skončil celkově třetí na španělské Vueltě. A nikdy předtím třítýdenní závod nejel. Egan Bernal vyhrál Tour de France ve 22 letech na druhý pokus. Tito tři jsou nejtalentovanějšími mladými závodníky současnosti a Evenepoel má navíc na oba soupeře ve svém věku velký náskok. 

Bernal a Pogačar jsou asi přirozeně lepší vrchaři, ale Evenepoel je drobný, takže i lehký závodník a pokud dokáže vyvinout takový výkon, aby se stal mistrem Evropy v časovce a skončil druhý na Mistrovství světa, bude patřit k nejlepším i v kopcích. Před letošní sezónou navíc prý zhubnul až čtyři kilogramy. To je pro závodního cyklistu obrovský rozdíl. Važím méně a mám větší výkonnost, děsí Evenepoel všechny soupeře. 

V zimě jsme udělal velký pokrok. Na začátku prosince jsem byl na úrovni, jakou jsem měl na konci ledna loňského roku. Testy jsou docela dobré, v prosinci jsme měli dvanáctiminutový test a jako jediný z týmu jsem udržel 6,5 wattu na kilogram. A nejeli jsme naplno. Provedli jsme také testy v nadmořské výšce nad 1800 metrů a neztrácím energii. Ale jsou to jen testy, nic nezaručují a rozhodně ne tři týdny v kuse, svěřil se sebevědomý Evenepoel deníku Het Nieuwsblad.

Už teď říká, že se bude držet v celkovém pořadí tak dlouho, jak to jenom půjde. Velkým lákadlem je úvodní individuální časovka v Budapešti, kdyby ji vyhrál, oblékne i růžový dres. Dalšími cíli je časovka do Valdobbiadene, v kraji proslulém výrobou vína Prosecco, a závěrečná časovka do Milána. Ale i v kopcích se chce držet nejlepších: Pátý den už je dojezd na Etnu, takže budu brzy vědět, jak na tom jsem.

Skončit v první desítce pro něj rozhodně není nemožné, první pětice bude o dost těžší, ačkoliv výkonnostně na to nejspíš má, ale musí se mu vyhnout smůla, pády, zranění a nemoci. A pódium? I to je možné, u Pogačara to také bylo překvapení a dnes s ním už všichni počítají jakou s jedním z okruhu favoritů na letošní Tour de France.  

Evenepoel je mimořádně ambiciózní cyklista. Giro je velkým cílem, ale nebude se kvůli němu šetřit na jiných velkých závodech. Začne v Argentině na Vuelta a San Juan, poté se přesune na Kolem Algarve a Tirreno - Adriatico. Italský etapák dvou moří chce jet na celkové pořadí a skončit co nejlépe. Poté pojede klasiky Brabantský šíp, Valonský šíp a Lutych - Bastogne - Lutych. Možná bude pomáhat Julianu Alaphilippovi, ale možná taky ne. 

Poté se vydá na krátké soustředění ve vysoké nadmořské výšce a poté už na Giro. Vrcholy sezóny budou Lutych, Giro a Olympijské hry. V plánu je i Mistrovství světa. V časovce už patří k nejlepším na světě, takže cílem jsou medaile na Hrách i světovém šampionátu.