loading...

Giacomo Nizzolo (NTT) měl v závěru etapy vynikající podporu svého týmu a navíc dokázal využít rychlosti Rogera Klugeho (Lotto Soudal), který rozjížděl spurt Calebu Ewanovi (Lotto Soudal), ale ten jeho zadní kolo ztratil a neprosadil se. Finiš nevyšel ani týmu Deceuninck - Quick-Step, Sam Bennett sice dojel třetí a Michael Morkov čtvrtý, ale vítězství z toho nebylo. 

"Nedokážu dostatečně poděkovat svým týmovým kolegům, odvedli skvělou, skvělou práci. Měli jsme takový plán, že když budu na kopci trochu ztrácet, vrátí se pro mě a dovezou mě zpět. Udělali to dokonale a perfektně mi taky rozjeli spurt. Byl jsem na nejlepší pozici a už jsem jen dal všechnu sílu do pedálů. Fungovalo, takže jsem šťastný," řekl v cíli Nizzolo, který připsal první vítězství týmu pod novým sponzorem NTT a pod dozorem nového šéfa Bjarna Riiseho.  

Změny se udály i v průběžném vedení. Daryl Impey (Mitchelton - Scott) získal 5 bonusových sekund a vede nyní s náskokem 2 sekund před Richiem Portem (Trek - Segafredo). V závěrečné etapě s cílem na Willunga Hill ale nesmí Porteho nechat ujet ani na malý rozdíl, nebo o okrový dres lídra přijde. Porte je proto stále hlavním favoritem na konečné vítězství. 

Průběh etapy

Na začátku etapy byly opět k dispozici sprinterské prémie a především bonifikace. Mitchelton -Scott proto kontroloval vývoj závodu a na 34. kilometru si Daryl Impey dojel pro 2 sekundy za Madsem Pedersenem (Trek - Segafredo), který pracoval pro Porteho. Na další prémii na 56. kilometru už Impey vyhrál a připsal si celkem 5 sekund. 

Následně unikla skupina čtyř cyklistů, kde nechyběl Josef Černý (CCC). Český závodník odjel společně s Madsem Pedersenem, Ianem Stannardem (Ineos) a Ide Schellingem (BORA - hansgrohe).   

Černý byl dokonce virtuálním lídrem závodu, protože náskok skupiny překročil jeho ztrátu 1:59. Jenže s blížícím se tříkilometrovým stoupáním Kerby Hill se odstup zmenšoval a pod kopcem byli všichni dostiženi. Mitchelton - Scott se ve výjezdu pokusil zbavit sprinterů, aby dal šanci Darylu Impeymu bojovat o vítězství v etapě a další bonusové vteřiny, ale sprinteři se dokázali vrátit a ve spurtu dojel Impey na desáté pozici. 

Černý dojel na 115. místě se ztrátou 6:38 a v celkovém pořadí mu patří 74. příčka. 

Sestřih 5. etapy: