Česká výprava letěla přímo z Nizozemska, po nedělní derniéře světového poháru v Hoogerheide se jen přesunula na amsterdamské letiště Schiphol. Cesta s přestupem a pětihodinovou pauzou v Atlantě trvala pětadvacet hodin. Naštěstí včas dorazila i kola. V úterý se už byli borci i dámy vyjet a taky protáhnout pod vedením fyzioterapeutky Zuzany Malé.

„Ráno tady mrzne, přes den je okolo pěti stupňů, docela příjemně. Trať zůstane úplně tvrdá, našli jsme jen nepatrně namočená místa, ani nestříká bláto, bude to kriťas,“ říká reprezentační kouč Petr Klouček. A vzápětí upřesňuje: „Rychlý závod s velkým převýšením, dlouhé schody a ostatní se pak jezdí. Bude to hodně silový, kdo vyjede kopec, bude vepředu. My bychom brali radši měkčí povrch, ale bude to pro všechny stejné.“

Tým, který čítá třináct závodníků a osm členů realizačního týmu, bydlí ve dvou pronajatých domech, snaží se izolovat od zbytku světa. Jen kuchař Peter Kovarik vyráží do města na nákupy. Nejpřísnější covidové testy museli podstoupit už při odletu. Trenéři se vydali na první prohlídku trati do závodního areálu v rouškách. Nejzkušenější členka výběru, 44letá Kateřina Nash, která žije už mnoho let ve Spojených státech, bydlí sama v hotelu, aby omezila riziko nákazy. Jako členka komise sportovců se tu účastní také kongresu Mezinárodní cyklistické federace UCI a po závodě navíc míří po dlouhé době přes oceán za rodiči do Prachatic…

Ostatně covid už vyřadil ze startovní listiny tři velká jména, Quentina Hermanse z Belgie, dvě nizozemské „vicefavoritky“ Annemarie Worst a Denise Betsemu, taktéž část italského týmu. „Nikomu to nepřejeme a doufáme, že nás nic podobného nepostihne. Ale nám to nic neusnadní, jestli vypadnou dva tři lidi,“ komentuje situaci Petr Klouček.

Každopádně se to promítne do startovní listiny štafet, kde se očekává jen šest nebo sedm týmů. Sestavu jmenují trenéři až v pátek ráno (v Česku je plus sedm hodin), obsahovat musí dva eliťáky a čtyři mladé jezdce z kategorie do 23 let nebo juniory. Každý z nich pojede jedno kolo. „Určitě budeme někoho šetřit, ale máme víceméně jasno. Nejdřív to chci říct závodníkům,“ zůstává trochu tajemný Klouček. Dá se očekávat, že pojedou tři tahouni – Michael Boroš, Kateřina Nash i Kristýna Zemanová. Mezi favority jistě patří obě cyklokrosové velmoci Belgičani a Nizozemci, jejich ohlasy na premiéru nejvíc rozhodnou o budoucnosti štafet v cyklokrosu. „Angláni budou hodně silní, kdybych si měl vsadit, dám to na ně,“ věří Klouček partě Pidcock a spol.

Český reprezentační tým tady v asi padesátitisícovém Fayetteville využil pomoci krajana, cyklistického nadšence, který pomáhá už pár měsíců se zařizováním pronájmu domu, sehnal válce, stany… Zapojil se i Ondřej Dlask, bratr jednoho z koučů, který žije v Atlantě.

Jak vypadají tedy už přímo na místě, pár hodin před startem 72. mistrovství světa ambice? „Opravdu těžko odhadovat. Doufám, že ty mladý holky i kluci zajedou slušně. Od Boroše po tréninku na silnici nevíme, co čekat. U Káči (Nash) taky nechceme tipovat, ale vím, že se určitě připravila, jak nejlíp mohla. Podzimní svěťák tady, kde skončila desátá, byl na blátě, což ji vyhovovalo, ale tak to teď nebude,“ odhaduje reprezentační šéf Petr Klouček.