Michaela Boroše čeká už zítra premiéra světového poháru ve Waterloo v Arkansasu, v Jičíně na nové trati v meandru pod hrází rybníka Šibeňák tak chyběl. Povrch devátého jičínského cyklokrosu byl povětšinou suchý, jen blíže k vodě zůstal především v zatáčkách mazlavý, ale „dojela jsem čistá,“ usmívala se Kristýna Zemanová.

Muži se zpočátku drželi ve třech – s Belgičanem Ferdinandem a Adamem Ťoupalíkem zůstal ve svém prvním pohárovém startu jeho mladší bratr Jakub (oba Elkov/Kasper) a druhý Belgičan Yentl Bekaert (Baloise Trek Lions). „První půlku jsem se trošku hledal, ale pak se to rozjelo. Zrychlili jsme a zůstali ve dvou, pravidelně střídali,“ popisoval nyní už vedoucí muž průběžného pořadí. „V posledním kole jsem ale zaváhal a on mi ujel, to mě mrzelo. Trošku jsem si doufal, že by to mohlo vyjít i na vítězství. Povolilo se mi přední kolo, klepalo se, ale já jsem nechtěl do depa, to by mě stálo vteřiny. On jel ostrý tempo a pohlídal si to,“ doplnil. Dojel druhý s odstupem 11 vteřin. Ferdinande je 22letou nadějí, loni byl sedmý na mistrovství světa do 23 let, letos už dojel třetí na Ardenském cyklokrosu ve Francii. Třetí tady skončil druhý Belgičan Bekaert (-23), čtvrtá táborský Šimon Vaníček (-1:06) a pátý Jakub Ťoupalík (-1:17).

Oba bratři teď řeší další cyklokrosový program i včetně možnosti startu na světovém poháru v Táboře za dva týdny. „Nechávám to otevřené, musíme to probrat s týmem. Vstoupil jsem do cyklokrosu, že to zkusím a zatím to jde. První bláto bylo hodně těžký, ale teď na tvrdším a jezdivějším povrchu to jde. Ale taky vím, že si potřebuju odpočinout, abych se nepřetáhl pro moji hlavní práci, silnici. Určitě bych měl odjet v prosinci na týmové soustředění do Španělska a předtím vzhledem k termínu nejspíš nechci uvažovat o Evropě. Ostatní se uvidí,“ přiblížil aktuální situaci a své rozhodování.

Podobně jako v předchozích závodech se předvedli i bikeři, tentokrát v pořadí: 13. Ondřej Zelený, 14. Josef Jelínek, 15. Jan Škarnitzl, 16. Jan Rajchart.


Mezi ženami nebylo opět pochyb o dominanci cyklokrosové (loni vyhrála světový pohár v Overijse) a bike (loni třeba čtvrtá na olympiádě) obojživelnice Katy Blanky Vas z Maďarska. „Tři kola jsem se snažila viset, co to šlo. V jednom brdku se mi pak zvedla a odjela. Potom už si jela svoje, lehce jsem si zvolnila, měla jsem náskok na zbytek pole. Ale i tak jsme spokojená,“ říkala Kristýna Zemanová (Brilon racing Mladá Boleslav), která si dovezla ztrátu 1:07 minuty. V týdnu ji totiž trápilo nachlazení a moc toho nenatrénovala. Závod však zvládla bez potíží. Třetí skončila ve spurtu veteránka Pavla Havlíková (Lawi, -1:45) před Kateřinou Hladíkovou (Brilon) a bikerkou Jitkou Čábelickou (Gapp systém/Kolofix), která měla potíže se řetězem.

Příští víkend plánuje česká jednička 18letá Zemanová dva starty na slovenském poháru v Dohňanech. „To je nejlepší příprava, to mě může posunout ještě těsně před Táborem,“ chystá se.

Mezi juniory vládl také potřetí v řadě Václav Ježek junior (Brilon) před Barnabásem Vasem, bratrem vítězky, třetí skončil Ondřej Novotný (Dukla Praha). V ženském poli potěšil návrat juniorky Vandy Dlaskové (Brilon) po letním zranění ze silnice, dojela jedenáctá. Na konci pole se objevila i 16letá Sára Slavíčková (Expres.cz/Tufo Kolín), dcera bývalého cyklokrosaře i bikera, šéfa kolínského týmu Jana Slavíčka.

Příští závod českého poháru se jede po světovém poháru v Táboře, až 12. 11. ve Veselí nad Lužnicí.

KOMPLETNÍ VÝSLEDKY