Konečné ranní potvrzení sestav jen potvrdilo prořídlé pole. Nastoupilo pouze sedm kvartet z pěti zemí. Ale výletní Centennial Park na kraji města Fayetteville v Arkansasu, uznávaného čtvrtého nejpříjemnějšího místa na život v celých Státech,  přivítal cyklokrosový svět sluníčkem a tvrdou tratí. 

Hned na prvním úseku se brzy oddělil Soete, jedenáctý muž světového žebříčku, ale až osmý Belgičan z národního šampionátu, každopádně nejzvučnější jméno. Také zajel absolutně nejrychlejší čas závodu 6:58. Fiala na něj ztratil 25 vteřin, přivezl ovšem i díru na zbytek pole. 

Boroš vyrazil do stíhačky, jenže v jednom z brdků chyboval, vycvakl pedál a spadl mu i řetěz. Než se vrátil do sedla a do tempa, ztratil okolo půl minuty. Přesto nakonec předával na vedoucí pozici, jeden okruh se jezdil mezi sedmi a osmi minutami.

Zemanová bojovala statečně na čele po celé kolo, i když v závěru už jí dotahovaly Italka Bramati (s kolem za 7:56 nejlepší žena celého závodu) a domácí Honsinger, druhé zářivější jméno ve startovním poli. Udržela deset vteřin!

Ještě finišmanka Nash udržela do první zatáčky vedení, ale pak ji předskočily dva o 23 let mladší hoši, Funston a Toneatti. Chvíli se drželi spolu, ale brzy bylo jasné, že Ital, vědom si převahy, jen kontroluje průběh a čeká na svůj čas. Když přišel, zaútočil, poodjel a dovezl skvadru azzuru pro historický triumf. Ne pro zlaté medaile, ty se tu ještě u „testovacího závodu“ nedávaly.  Zazněla jen hymna: „I-ta-lia, I-ta-lia…! 

Ukáply i slzičky. „Příjemný pocit a emocionální vítězství, jsme šťastní za celý národ,“ říkal hrdě v cíli Davide Toneatti. „Trať byla tvrdá, jelo se dobře, jsme opravdu šťastní,“ dodala Silvia Persico.

Druzí skončili Američané a třetí Belgičané, Češi šestí, před jejich první dámu se převalili ještě další dva muži z Kanady, Clark a Ackert.

„Ale byli jsme chvíli vidět a to je důležité, tak jsme to plánovali. Nejlíp jela Kristýna, ale všichni si vyzkoušeli trať v ostrém tempu a to bylo potřeba. Závod se mi líbil, neslyšel jsem nikde špatný ohlas. Věřím, že se štafety chytnou, až se pojede v šesti, bude to ještě lepší,“ hodnotil reprezentační kouč Petr Klouček. 

Štafety na MS v cyklokrosu: 1. Itálie (Leone, Persico, Bramati, Toneatti) 31:00, 2. USA A (Brunner, Clouse, Honsinger, Funston) -7, 3. Belgie (Soete, Crabbe, Francl, Vanderputte) -16..., 6. Česko (Fiala, Boroš, Zemanová, Nash) -1:10.