Trofeo Laigueglia je prvním důležitým závodem italské sezóny a hned se úspěchu dočkal domácí cyklista. Giulio Ciccone nezávodil v dresu svého zaměstnavatele Trek - Segafredo, ale v modrém národním trikotu. 

Ciccone zaútočil z čelní skupiny ve stoupání 10 kilometrů před cílem. Za ním spolupracovali Diego Rosa (Arkéa Samsic) a Eritrejec Biniyam Ghirmay (Nippo Delko One Provence), ale Cicconeho nedostihli a soupeřili už jen o druhé místo. Lepší byl teprve devatenáctiletý Ghirmay a získal své první pódiové umístění v Evropě. Profesionálem je prvním rokem a už dokázal vyhrát dvě etapy na La Tropicale Amissa Bongo v lednu a v juniorech (2018) dokonce jednou porazil téměř neporazitelného Remca Evenepoela.

Průběh závodu

203 kilometry dlouhá klasika začala dlouhým únikem pouze dvou jezdců, Antonia Di Santeho (Sangemini Trevigiani) a Mattea Baseggia (General Store - Essegibi). Ti si vytvořili náskok přes devět minut, ale poté začal velmi rychle klesat. 43 kilometry před cílem závod poprvé vjel na cílové okruhy v Laigueglii a uprchlíci byli dostiženi.

Začalo se opět závodit a útočit. 32 kilometry před cílem se zvedl Diego Rosa a vzal s sebou Cicconeho a dalších dvanáct závodníků. Skupina se ale rychle zmenšila, o dva kilometry později zůstali s Rosou jen Ciccone, Ghirmay a Marco Tizza (Amore e Vita - Prodir). 

Vedoucí čtveřice měla 25 kilometrů před cílem náskok 28 sekund. Za jejich zády se vytvořila stíhací skupina ve složeni Jevgenij Šalunov (Gazprom), Davide Gabburo (Androni Gocattoli - Sidermec), Andrea Vendrame (AG2R La Mondiale) a Lorenzo Rota (Vini Zabú - KTM). 

Jenže dopředu dojet nedokázali a 10 kilometrů před cílem sám zaútočil Giulio Ciccone a všem unikl. Tizza odpadl, ale Ghirmay a Rosa nebyli daleko. Ještě 4 kilometry před cílem, ve stoupání Capo Mele (známé z monumentu Milán - Sanremo), měl Ciccone náskok pouze 10 sekund. Ale o dva kilometry později to už bylo 25 sekund a bylo rozhodnuto. Dojel si pro své první letošní vítězství a při oslavě zahodil brýle, stejně jako při vítězství v etapě na loňském Giro d´Italia.

Ghirmay a Rosa ztratili 32 sekundy, další skupinu přivedl Vendrame s odstupem 1:17. Karel Vacek absolvoval první závod sezóny a první závod v dresu týmu Colpack Ballan na 50. místě se ztrátou 9:51 na vítěze.