Už druhý rok za sebou se francouzský Cofidis vydal cestou významného posilování kádru. Od uvedení Cedrica Vasseura do role generálního manažera vzrostly ambice týmu, který je v druhé divizi dlouhodobě nejlépe dotovaný. 

Hned devět nových závodníků uvítá Cofidis na začátku další sezóny. Jen tři z nich jsou domácí Francouzi, celek se tak stává více mezinárodním. Celkový počet závodníků v roce 2019 bude 28, což je víc, než má spousta sestav ve WorldTour.  

Tým po letošku opouští sedm cyklistů. Zkušený Guillaume Bonnafond ukončil kariéru, Anthony Turgis odchází do Direct Energie, Jimmy Turgis do Vital Conceptu, Dorian Godon do AG2R La Mondiale, Belgičan Michael Van Staeyen do Roompot - Charles a dlouholetá opora, španělský vrchař Dani Navarro, přestupuje do Katusha Alpecin. Danielu Teklehaimanotovi nebyla prodloužena smlouva a nové působiště si zatím nenašel. 

Cofidis však za něj rychle našel náhradu. Natnael Berhane také pochází z Ertireje a také závodil za Dimension Data. Dříve jezdil za francouzský Europcar a přestup do francouzského týmu byl pro něj prioritou. „Je to zkušený a všestranný závodník. Chceme mu umožnit vyhrávat závody a nejenom pomáhat ostatním," říká k přestupu Cedric Vasseur.

Vasseur stojí za výrazným zlepšením týmu v posledních měsících. „Když jsem plánoval rok 2019, chtěl jsem zvýšit kvalitu týmu. Kvůli tomu jsem se zaměřil na závodníky WorldTour," říká Vasseur, který sehnal čtveřici závodníků z nejvyšší divize. „Cofidis bude konkurenceschopný na všech závodech. Máme 28 závodníků z osmi různých zemí a věřím, že celá naše skupina bude těžit z této kulturní pestrosti," dodává Vasseur. 

Kromě Berhaneho z WorldTour přichází především Darwin Atapuma. Kolumbijský vrchař nahradí Daniho Navarra a bude mít hodně volnosti v horách. Cofidis je pravidelně zván na Tour de France a Vueltu a Atapuma tak bude mít dost příležitostí prosadit se. Především v dlouhých únicích. Také může jezdit na celkové pořadí v kratších etapových závodech a pomáhat jiným lídrům.

Z Katusha Alpecin přichází německý časovkář Marco Mathis. Bývalý mistr světa U23 v časovce se v ruském týmu neprosadil a v Cofidisu chce svou kariéru restartovat. Velkou posilou do kopců je Dán Jesper Hansen, který odchází z Astany. Hansen v kazašském týmu plnil povinnosti domestika a objel Giro, Vueltu i Tour.  

Zajímavou posilou je Ital Filippo Fortin. 29letý sprinter strávil poslední čtyři roky v kontinentálních týmech a často jsme ho mohli vidět i na českých silnicích. Vždy byl velmi rychlý a letos vyhrál v barvách rakouského týmu Felbermayr - Simplon Wels etapu na Czech Cycling Tour. Vysloužil si tím profesionální angažmá v Cofidisu. 

Zkušenosti s WorldTour má belgický sprinter a klasikář Zico Waeytens. Tři roky jezdil za Sunweb, ale tým s ním předčasně ukončil smlouvu a Waeytens se uchytil ve Verandas Willems - Crelan a nyní získal smlouvu v Cofidisu. Z Fortuneo - Samsic přichází zkušený Pierre-Luc Périchon a dále jeho krajané Damien Touze a Emmanuel Morin.


Tým posiluje zejména v kopcích, díky příchodu Atapumy a Hansena. Už loni přišli bratři Herradovi z Movistaru a mladší Jesus letos vezl dres lídra na Vueltě. Právě Vuelta byla nejúspěšnějším závodem, když zde Nacer Bouhanni vyhrál etapu. Celkem tým získal 21 vítězství, šestkrát vyhrál Christophe Laporte, stejně jako Nacer Bouhanni. Oba sprinteři zůstávají i příští rok, ačkoliv si letos moc nerozumněli a Bouhanni měl konflikty i s vedením týmu. 

Od Bouhanniho a Laporteho se čeká nejvíce vítězství. Rychlí jsou také Julien Simon, Hugo Hofstetter a Filippo Fortin. Lídry na etapové závody budou Jesus Herrada a Darwin Atapuma. Specialisty na úniky jsou Stephane Rossetto, Nicolas Edet, Cyril Lemoine, Luis Angel Maté a další.  

Hlavním cílem týmu bude uspět na Tour de France, kde už přes deset let marně nahání etapové vítězství. Téměř jistý je i start na Vueltě, kde je společnost Cofidis jedním z hlavních sponzorů. Na jednorázových klasikách tým nemůže očekávat žádné velké úspěchy, protože nemá žádného velkého lídra. Není však pochyb o tom, že i v příštím roce bude Cofidis jedním z nejlepších profesionálních kontinentálních týmů. Jistotu existence má až do konce roku 2022 a je možné, že se bude v budoucnu snažit o postup do WorldTour.  

Foto Sirotti