První start v závodu World Tour mají za sebou cyklistky Dukly Praha. Šestice Jarmila Machačová, Lucie Hochmann, Melissa Van Neck, Kateřina Kohoutková, Tereza Neumanová a Nikola Bajgerová uspěla ve tříetapovém podniku Tour of Chongming Island v Číně. Ve velice silné, světové konkurenci se závodnice Dukly rozhodně neztratily, naopak uspěly a domů si vedle nasbíraných zkušeností přivezly i 18 bodů do světového žebříčku. Z osmnácti startujících týmů skončily osmé, což je úspěch, na který s respektem reagovali manažeři celků ženské silniční cyklistiky, pro které byla síla doposud neznámého  ženského týmu z České republiky obrovským překvapením.

 

"Závod to nebyl profilem příliš těžký, etapy byly podobné těm, které jsem tam jezdil i já mezi muži. Věděli jsme do čeho jdeme, a proto jsem holky mohl instruovat jak závodit. Pojaly to velmi dobře a tým měl dobrou úroveň, myslím, že i větší než si samy závodnice představovaly," zhodnotil trenér Dukly Milan Kadlec.

Mrzelo jej ale, že ve druhé etapě ujela pětičlenná skupina a jeho tým v ní zastoupení neměl. Machačová se spolu ještě se dvěma soupeřkami snažila na čelo dotáhnout, což by bylo skvělé, ale peloton je pohltil. "Jinak naše vystoupení hodnotím hodně pozitivně, v dojezdech jsme byli třetí tým, ale v tom úniku jsme měli být a byl by to super výsledek. Zastoupení tam měly týmy mimo pořadí a spurterské sestavy je překvapivě nechaly. Zaplatili jsme za chvilkovou ztrátu koncentrace," pokračoval Kadlec.

Velmi jej ale potěšily výkony mladých závodnic. "Dokázaly být vepředu nejen v dojezdech, ale celkově závod objely bez problémů. Dvanácté a desáté místo v etapě a celkově dvacáté Kateřiny Kohoutkové, to je skvělá premiéra a navíc čtvrté místo mezi závodnicemi do 23 let," poukázal Kadlec.

"Myslím, že kdyby jely holky ten závod podruhé, tak by skončily ještě lepší. Podobně rovinaté závody se moc nejezdí, ale ukázalo se, že dráhařky doplněné o dvě silničářky na to mají. Nechtěl bych hodnotit ale jednotlivkyně, tým působil kompaktně a pro každou z nich je to jisté povzbuzení. Zvládly to velice dobře. I když celkově chyběl top výsledek, tak závodily aktivně a poslední den byl ve znamení Dukly, v závěru to naše závodnice rozjely a dvě skončili ve dvacítce, přestože Machačové spadl řetěz," dodal Kadlec.

 

Právě Jarmila Machačová, dráhová mistryně světa, byla jasně nejzkušenější členkou sestavy. "Ale i já jsem jela takový velký závod v tak kvalitní konkurenci poprvé. Žádná z nás nevěděla co očekávat. Věděly jsme ale, že to není jako v Belgii, ale jede se po širokých silnicích. Výsledky nebyly tak špatné, ale příště budeme o sobě více vědět a jako tým si více pomůžeme. Nebyly jsme úplně sehrané, ostatní týmy byly zkušenější a sehranější. Nám se to podařilo až v poslední etapě, ale nasbíraly jsme hlavně plno zkušeností," řekla Machačová, která vedle Kohoutkové pochválila i Nikolu Bajgerovou.

"Nejvíce nám to asi dalo do budoucna, víme čeho se vyvarovat. Neměly jsme vyloženou sprinterku, která by mohla bojovat s těmi nejlepšími, proto to musíme příště pojmout aktivněji. Již budeme vědět co nás čeká," přidala Machačová, která rovněž pochválila organizaci závodu, který byl podle ní neuvěřitelně dobře připravený.

 

„Určitě je to pro m velká zkušenost, jako tým jsme moc na etapových závodech  nebyly. Závodit proti nejlepším cyklistkám z celého světa bylo hodně zajímavé. Já tam nejela s nějakým velkým očekáváním, ale zároveň jsme nebyly ničím svázány. Ambice na dobrý výsledek jsme jasně měly, konkrétně já v poslední etapě a jsem moc spokojená, že jsem se dostala do desítky. I za celkové dvacáté místo jsem spokojené, jen škoda, že to neklaplo do 3. místa v kategorii do 23 let. Ale víme kam se posouvat,“ řekla Kateřina Kohoutková.

Hned v první etapě byla dost v šoku. „Tři kilometry před cílem a poté na pětistovce to šlo dvakrát k zemi. Skončila tam polovina balíku, my to přežily bez úhony. Určitě největší chybu jsme udělaly ve druhé etapě, nezachytily jsme únik. Kontrolovaly jsme to vepředu dost a snažily se být v únicích, ale tady nám to ujelo. Asi jsme promeškaly hodně, ale zároveň je to velká zkušenost a musíme se z toho poučit,“ řekla nejmladší členka týmu.

„Během závodu se snažíme komunikovat a celkově společně se dopracovat k nějakým výsledkům. V týmu to funguje dobře, od starších se my mladší něco učíme a snažíme se i něco přidat,“ pokračovala Kateřina Kohoutková, která se nyní bude specializovat na dráhu. „Je před námi ME U23 a také ME dospělých. Budeme se snažit získat body abychom se dostaly na Světové poháry a případně olympiádu,“ dodala talentovaná cyklistka.