Ženská cyklistika prochází velkou krizí. Tým Bigla - Katusha hledá nové sponzory, protože oba titulární sponzoři už nemohou přispívat na jeho chod, v problémech je také tým CCC - Liv a stále není zřejmé, zda se letos vůbec bude závodit. Nejlepším světovým závodnicím se nelíbí, že UCI upřednostňuje mužské závody a na ženy úplně zapomíná. 

Marianne Vos, Amanda Spratt a další cyklistky nedávno sepsaly otevřený dopis na adresu závodnické aliance CPA, protože necítí žádnou podporu. „Je důležitější než kdy jindy, aby se aliance, stejně jako ostatní zúčastněné strany ve sportu, aktivně účastnily jednání s UCI. Aby byla ženská cyklistika plně zastoupena a abychom zajistili, že se bude na závodnice myslet při každém rozhodnutí.“

Podle Marion Clignet, viceprezidentky CPA je možné, že se letos už závodit nebude. „Nový kalendář bude zveřejněn 15. května, ale ve skutečnosti to bude hrubý návrh. Závody budou mít stále příležitost změnit termín, protože opatření a zákazy kolem koronaviru budou pravděpodobně ve všech zemích postupně zrušena. Bereme to v úvahu.“

Už však mluví o náhradním termínu největšího etapového závodu světa, Giro Rosa. Nesmíme prozradit nic o kalendáři, ale je pravda, že organizátor Giro Rosa zmínil, že závod by se měl konat během Tour de France."

„To by byla velmi dobrá zpráva, protože pak máme nějaký cíl,“ říká k tomu Annemiek van Vleuten, obhájkyně vítězství.  „Chceme mít jasno, chceme nějaké cíle. Jezdit na kole bez cíle je šílené," dodává. Ani současná světová šampionka není spokojená s prací UCI. "Pro UCI je to promarněná příležitost vyjít z toho v pozitivním světle a prezentovat naše závody jako rovnocenné. Ale snažím se na to nemyslet."  

Giro Rosa by se tedy mohlo jet od 4. září do 13. září. Dále se spekuluje o dalším italském závodě, jednorázovce Trofeo Alfredo Binda. Ta by se mohla jet už v srpnu. Jasněji bude po 15. květnu.