Naposledy se jel na plzeňské Doubravce světový pohár před deseti lety, vyhrál Niels Albert a Radomír Šimůnek skončil čtrnáctý. Právě on najížděl hodně podobu aktuálního zhruba tříkilometrového okruhu.

„Hodně rychlá trať, která asi odpovídá trendům. Ale možná by to chtělo přidat trochu víc techniky,“ hodnotil pak v cíli vítěz (53:53) hlavního závodu Robert Hula (Expres.cz/Tufo Kolín). Takhle ho i soupeře na louce prověřilo nejvíc hrbolaté ještě neujeté podloží. 

Hula vyhrál jen šest dní po světovém poháru v Táboře, kde dojel 26., dvě minuty za legendou Štybarem. „Unavený už jsem nebyl, naopak, atmosféra mě tam nabila energií. Jsem moc rád, že byla šance zazávodit si i takhle blízko,“ dodal 22letý mladý jezdec z Berouna. 

V první části závodu si nastupoval s Matějem Stránským (ATT Investments), pak mu poodjel o dvacet vteřin a ve druhé polovině náskok udržel. „Na přehledné trati jsem ho viděl a mohl kontrolovat,“ poznamenal. Hula, který pracuje v cykloservisu v Hýskově, zatím chybí v nominaci na mistrovství Evropy do Namuru, proto raději závodil tady v Plzni. „Na pravidelnou účast na světových pohárech zatím nemám finance, ale chceme něco odjet v rámci vánočního turné. Můj velký cíl je mistrovství světa v Táboře 24,“ dodal.

Třetí tady skončil táborský junior Dalibor Johánek o dalších 21 vteřin zpět. Další potenciální uchazeči o stupně vítězů Jakub Říman nebo Šimon Vaníček dali přednost C2 v polském Mikolowě. Mezi ženami byla nejlepší po slušné sezoně na horských kolech obojživelnice Jana Czeczinkarová (Liv Elitrade).

„Jsme spokojeni, napoprvé se to povedlo. Vyhodnotíme si, co dál. Ale už jsme s vedením městské části probírali další možnosti, můžeme vysekat náročnější mez, zvažujeme i navezení písečné duny,“ říká Lubor Tesař, šéf pořadatelského týmu, v němž přiložili ruku k dílu bývalá další zvučná jména: Pavel Elsnic, nebo Ondřej Lukeš. „To je největší pozitivum, že zvedli zadky a šli něco udělat. Příjemně mě překvapili a moc jim držím palce,“ ocenil Jan Slavíček, také dříve terénní závoďák, dnes šéf týmu a organizátor závodů od cyklokrosu přes horská kola na silnici. 

Sem přivezl početnou sestavu kolínského Expres.cz/Tufo teamu včetně své dcery Sáry, ale také se sám postavil na start mistrovství ČR veteránů, dojel čtvrtý v kategorii 50-54. „Já jsem přece nikdy závodit nepřestal,“ smál se. Ostatně i letos už jel bajky i silnici. V 55-59 bral bronz Zdeněk Rubáš, šéf cyklistické Sparty a pořadatel Tour de Brdy.

Ceny vítězům předával sám starosta Mgr. David Procházka z ÚMO 3 Plzeň, který převzal nad závodem záštitu.

Kompletní výsledky najdete na cyklokrosplzen.cz.