Van Empel jako by se velkých vítězství ještě nenabažila. Nebo spíš si na ně ani nezvykla. Znovu projela cílem a chytala se nevěřícně za hlavu. Přitom teď vyhrála osm z devíti závodů, z toho všechny čtyři světové poháry. „Píchla jsem a najednou nevěděla, kde jsem a dostala se až za depo. Musela jsem se vrátit, ale vůbec jsem neuvažovala, že bych zabalila, chtěla jsem jen dojet se ctí. Jsem šťastná, že jsem vyhrála právě tady na ikonické trati. Dnes byla hodně kluzká, vypadalo to jako závod na horském kole, ale moc se mi to líbilo,“ říkala krátce po dojetí do kamery Eurosportu.

Na start se postavilo pouze 22 žen do tří řad bez české zástupkyně. Už ve druhém z šesti kol byly vpředu lehce Van Empel a Maďarka Vas, obě dívky daly přednost elitnímu poli před „23“, kam by věkem ještě patřily. Kristýně Zemanové tak na neděli ubyly dvě jisté velké soupeřky! Jenže hlavní favoritka přejela vchod do depa a s kolem na zádech se musela vracet. Ztratila 28 vteřin! 

Soupeřky toho však nedokázaly využít, Alvarado se až později pokusila mírně zrychlit. Van Empel v klidu a postupně dotahovala a za dvě kola byla zpátky v čele. Tady se s ní jen kousek udržely pouze Alvarado a Vas. Pak se vedoucí kvarteto, včetně čtvrté Betsemy, výrazně rozdělilo a s rozestupy mířilo do cíle. Karibská perla Alvarado, předloňská dominátorka, definitivně ztratila naděje na zlomu jednoho blátivého výšlapu, kde vyklouzla z pedálů a špatně se do nich vracela.

Zezadu se postupně protlačila na sedmou pozici (-2:26) francouzská supernova, mistryně světa z roku 2015, Pauline Ferrand Prévot. Ale ve druhém závodě sezony na novém kole a po dvouleté pauze asi víc čekat nemohla. „Ještě nemám vítěznou formu,“ usmívala se. Do mistrovství světa však má tři měsíce… Stejně tak nizozemská legenda Marianne Vos, která se tady v duhovém dresu viditelně dotrápila devátá (-3:09).

V závodě mužů do 23 let sice obsadila Belgie kompletní stupně vítězů, ale Thibau Nijs na tom druhém asi šťastný nebyl. Vyhrál Emiel Verstrynge. Naopak bez medaile pátý zůstal nizozemský lídr a obhájce titulu Pim Ronhaar. Nejlepší české umístění získal 24. Matyáš Fiala se ztrátou 5:10 v padesátiminutové bitvě, bohužel hned v začátku se přimotal do hromadného pádu i s Patrikem Černým. Juniorkám vládla podle očekávání, i když jen těsně, 17letá nizozemská naděje Lauren Molengraaf. Šestá 1:17 minuty za ní přijela Eliška Hanáková, 12. Vanda Dlasková (-2:21), 16. Karla Nováková (-2:57) a 29. Kateřina Douděrová (-4:41). „Pro všechny naše holky to byl povedený závod, ale žádná nepředvedla ani excelentní výkon, ani vyloženě nezklamala,“ hodnotil reprezentační kouč Petr Klouček.

V neděli jedou postupně junioři, ženy do 23 let a muži elite i s Borošem (vysílá Eurosport v 18.10). A ještě vzkaz těm nejlepším: trojice Van der Poel, Van Aert a Pidcock naznačila nástup do cyklokrosové sezony na světovém poháru v Hulstu (27. 11.).