Pořadatelé se zbavili úvodní týmové časovky a to je pozitivní zpráva. Týmová časovka v takto krátkém etapovém závodě a hned jako první etapa, výrazně ovlivňovala podobu závodu. Bohužel spíše negativním způsobem.

V minulých letech byl závod především klasikářský. Těžké kopce na trati sice také byly, ale poměrně daleko před cílem. Letos budou dva horské etapové dojezdy a to mění strategii a výběr jednotlivých lídrů.

Úvodní časovku nahradila tradiční etapa do Uničova, u té se dá předpokládat sprintérský dojezd jako v minulosti.

Ale již druhá etapa, která se jezdila v posledních letech do Frýdku - Místku letos končí na Pustevnách a ty se pojedou dvakrát. Poprvé na 111. kilometru a po prvním průjezdu se jede ještě okruh přes Soláň a Bumbálku. Etapa je 203 kilometrů dlouhá.

A další den je na pořadu znovu horský dojezd a zřejmě ještě těžší. Etapa 143 kilometrů dlouhá startuje v Moravské Třebové a po vzoru Závodu míru U23 končí na Dlouhých Stráních. I tady se jede cílové stoupání dvakrát.

Po dvou horských etapách je předpoklad, že pořadí bude již náležitě nadělené a závod rozhodnut. Tím sice ztrácí krásná klasikářská etapa s cílem ve Šternberku na důležitosti, ale stále zde zůstává divácky zajímavá. Finální okruhy mívají tradičně krásnou diváckou kulisu. Tato etapa bude opět pro klasikáře.

V minulých ročnících vytvářela pořadí především týmová časovka a závěrečná klasikářská etapa. Letos se dá předpokládat, že prim budou hrát vrchaři ve druhé a třetí etapě a tyto dvě etapy vytvoří i celkové pořadí.