„Chceme se časem dostat do nejvyšší kategorie, podmínky na to máme,“ říká odvážně Leopold König, bývalý člen elitních týmů Bora a Sky. Jako ředitel závodu však byl u posledních ročníků. „Měli jsme závazky po bývalém organizátorovi a byli nuceni je uhradit. To se naštěstí podařilo a vztahy s týmy se narovnaly. Pro mě to nebylo jednoduché dát závodu jméno a nevědět o tom. Pokud by to tak pokračovalo, já bych odstoupil,“ říká. 

Hlavní partner závodu Sazka – dříve i nyní – však pohledávky vyrovnal a má vysoká očekávání. „Chceme se dostat až mezi top deset závodů v Evropě. Proto jasný a srozumitelný název, kterým do světa pošleme pohlednici z Česka,“ říká Petr Jonák, ředitel vnějších vztahů a udržitelnosti loterijní společnosti Sazka. 

Letos už potvrdily start týmy Jumbo Visma a Bora-Hansgrohe, k tomu deset stájí UCI ProTeams včetně těch, kde jezdí Češi jako Caja Rural, Corratec, Kern Pharma nebo Novo Nordisk. Ve hře zůstává i Israel Premier Tech včetně Chrise Froomea. Pojedou i domácí Elkov Kasper nebo ATT Investment. „Zájem převyšuje nabídku, budeme nuceni odmítat,“ těší Königa.

Program bude ještě náročnější než v minulosti. Za 4 dny 665,8 kilometrů s 11 190 metry převýšení. Po rovinatém prologu a jedné spurterské etapě přijdou dvě horské. Královská sobotní se vyšplhá z Moravské Třebové 3344 metrů, dvakrát na Dlouhé stráně a k tomu pak ještě až na Červenohorské sedlo, dostupnější pro fanoušky. Termín se posouvá do července, hnedle za Tour de France. „Věřím, že ho využijí cyklisté, kteří odstoupí dříve z Tour nebo se budou chystat na Vueltu a mistrovství světa. Soupisky se ale dozvíme až 72 hodin před startem,“ dodává König. „Ale nečeká je tu nic lehkého,“ usmívá se. „Tahle stoupání se kromě kilometráže dají srovnat s těmi na Grand tours. Zkrátili jsme délky a očekáváme agresívnější závodění. To láká nejlepší týmy.“ Daniel Turek (ATT Investment), který zdejší kopce moc dobře zná, jen potvrzuje a přikyvuje: „Bude to bolet.“

K bezpečnosti při výběru tratí přispěl svým názorem i devítinásobný účastník Tour, Robbie Hunter, který si všechny etapy projel s Königem na kole, a podobnou roli má na Tour de Suisse. „V autě to je větší nuda, ale mám větší strach, i když neřídím a jedeme z kopce do zatáček sedmdesátkou,“ vypráví bývalý špičkový cyklista o své nové roli ředitele. „Ale Krkonoše takové tratě nenabízejí. A jednou se možná dostaneme s prologem i do Prahy. Pracujeme i na lepším televizním pokrytí na Eurosportu, za rok obnovíme znovu veřejný závod v ten samý den, kdy se pojede nejtěžší etapa,“ uvažuje ještě o další perspektivě. Letos si budete moci zatím zajet doma v aplikaci Rouvy, anebo si zajít na charitativní výstavu fotografií Markéty Navrátilové, Jana Brychty a spol. v sídle Sazky na Bořislavce.

Rozcvičku pořadatelům i fanouškům obstará 8. až 11. června Závod míru do 23 let, patřící spolu s Orlen Cupem a Tour de l´Avenir do nejvyššího Poháru národů. Však už se pyšní tradicí, kterou poznali i nejzářivější současné hvězdy Julian Alaphilippe či Tadej Pogačar. Za 4 dny se tady odjede 421,4 km s 7 651 výškovými metry. Také na Dlouhé stráně… Objevit by se měla i česká reprezentace, poskládaná z jezdců špičkových formací.