Brněnský rodák se po nabité reprezentační kariéře rozhodl posunout do další životní etapy, na kterou se usilovně poslední roky připravoval. Nenastoupí tedy do kvalifikačních závodů pro Paříž 2024 a to je i důvodem, proč ho fanoušci neuvidí na mistrovství Evropy v Grenchenu. S cyklistikou jako celoživotní vášní své kroky bude spojovat dál. „Chci dát šanci mladým, dlouho jsem se na to chystal a cítím, že já i oni jsme připraveni. Musím jim poděkovat, že mě poslední roky hecovali. Splnil jsem si spoustu snů a teď je čas, aby si je plnili i další, včetně mě, jen v jiné oblasti,“ vysvětluje Bábek.

Jeho další plány jsou jasné. Chce krásy a adrenalin dráhové cyklistiky ukazovat široké veřejnosti. Na brněnském velodromu tedy jeho cesta bude pokračovat dál v rámci projektu Akademie dráhové cyklistiky, který nabízí možnost nasednout na dráhový speciál a prosvištět klopenou zatáčkou. „To nadšení lidí  se těžko popisuje. Prožívám euforii z překonání vlastního strachu vždy s nimi. To se musí zažít a člověk se o pozitivní emoce musí podělit,“ přibližuje mistr Evropy z roku 2016 své plány.

Pro Bábka, který kromě úspěchů na mezinárodní scéně, zažil i velké pády, byla příprava na život po ukončení reprezentační kariéry důležitým životním prvkem. „Jsem přesvědčený o tom, že sportovec si na své cestě volí, jak ke kariéře přistupuje a co může nabídnout do jeho dalšího života. Celou dobu jsem počítal s tím, že to skončí a připravoval se na to. Vím, že  sportovní mindset a zkušenosti, disciplínu i odhodlání, dokážu využít v praxi a proto mé další kroky povedou do světa byznysu a managementu,“ prozrazuje Bábek, který už ve výběrovém řízení získal vedoucí pozici v odvětví mimo sport.

S fanoušky, sponzory, zástupci médií a podporovateli se chce osobně rozloučit v závodním dresu. A to v sobotu 17. června při tradičním Grand Prix Brno, které pořádá Dukla Brno a na kterém se sejdou dráhaři z celého světa. „Bude to můj poslední závodní keirin a těším se na to. Teď jsem byl v Berlíně u toho, když se loučil Maximilian Levy a bylo to emotivní, takže mám představu jak by to mělo probíhat. Bude to každopádně show, rád bych všem osobně poděkoval a všechny zvu,“ s úsměvem přibližuje Bábek.