Jedním z těch, kteří pro nás připravovali veletrh FOR Bikes 2018, je bývalý úspěšný cyklista Lubor Tesař (Plzeňák, jak jinak, to je snad Mekka české cyklistiky…). Práce pro veletrh Lubora nepochybně těší: „Jsem rád že u toho mohu být, je to zajímavá možnost realizace, vzrušující osobní i pracovní výzva. Mám stále možnost pohybovat se, cyklisticky řečeno, v pelotonu lidí, které dlouhá léta znám. A ten peloton se rozšiřuje, poznávám nové vystavovatele, obchodníky atd. S pomocí kolegyně Nikoly Grácové, která je u veletrhu čtvrtým rokem, je mým cílem tuto velkou akci víceméně stabilizovat, podařilo se odvést kus skvělé práce a jsem za to vděčný, chci celému týmu poděkovat. Zároveň ale už přemýšlím nad tím, a budu přemýšlet více a více, jak vše posunout dále a připravit za rok ještě lepší cyklistický veletrh.“ Nuže, pozvánku na příští „ještě lepší“ ročník veletrhu máme v tomto odstavci za sebou.

Ale zpět k letošnímu ročníku, ještě totiž neskončil, má před sebou třetí den. V neděli je v programu cyklistického světa slavný monument Paříž – Roubaix, mnozí si asi pustí televizní přenos na Eurosportu. S kým si na veletrhu popovídat o Pekle severu? Ve stánku Bottecchia potkáte Luboše Loma. Společnost Lom trading je dodavatelem kol Bottecchia na český trh (Ottavio Bottecchia vyhrál dvakrát Tour de France). Psal se rok 1994, český cyklista Luboš Lom jel 135 km v úniku na Pekle severu, byla z toho tehdy velká sláva, protože byl pět hodin před televizními kamerami. Luboš Lom: „Zítra Paříž – Roubaix neuvidím, pracovní povinnosti na veletrhu to nedovolí. Přijďte se podívat na naše kola, máme akční ceny. A nabízíme od loňského roku i oblečení Rosti, které má opravdu originální design“. Mimochodem, Rosti spolupracuje např. s týmem AG2R La Mondiale.

Italskou cyklistiku zastupuje i Bianchi, jeden z nejstarších výrobců kol, vždyť společnost byla založena ještě v 19. století – 1885 v Miláně, to se ještě nejezdila ani nejstarší jednorázovka Lutych – Bastogne – Lutych. Na kolech slavné značky vyhráli Giro d´Italia mj. Fausto Coppi v minulosti dávnější a Marco Pantani v té méně dávné. Společnost Cyklo best – dovozce kol Bianchi do ČR – představuje na veletrhu kolo Specialissima Pantani (prý v Pantaniho oblíbených barvách), které je oslavou 20. výročí památného Pantaniho double Giro – Tour v roce 1998. Už jen pohled na kolo a člověk vzpomene na jeho legendární výšlapy na Alpe d´Huez, podle statistik nikdo nevyjel těch 21 začátek na Tour de France rychleji než cyklista s přezdívkou „Il Pirata“, v Itálii zůstal Pantani dodnes populární.

Nejširší představení v ČR v historii mají na veletrhu kola baskického výrobce Orbea. Ta má v ČR nového distributora – společnost Vavrys se sídlem v Luhačovicích. Vavrys působí na českém trhu více než dvě desetiletí, firma je známá mj. díky oblečení Craft. Zástupce společnosti na veletrhu Marek Pospíšek vyzdvihl novinku pro letošní rok: „Silniční kolo Orca Aero bylo vyvíjeno minulý rok ve spolupráci s firmou Cofidis a jejich spurtérem Nacerem Bouhannim. Ale rozhodně bych rád zmínil i gravel kolo Terra.“

Nejen italskými a španělskými koly je živ veletrh, stánky mají samozřejmě i čeští výrobci, včera jsme představili Festku, dnes je na řadě Pells. A u Pellsu mají spoustu novinek včetně nových atraktivních webových stránek. Na nich se dočtete, že značka Pells kdysi vznikla z lásky ke kolům a k cyklistice, jasně, je to klišé, jenže, když hovoříte například s manažerem Janem Butalou, tak tu lásku ke kolům prostě cítíte. Novinek mají skutečně mnoho, firma jde cestou kvality, což je i příběh ambiciózního projektu Razzer: „Vyvíjíme ho neustále, i po x letech, model Razzer byl u začátku firmy, tedy bezmála dvacet let vývoje a neustále ho zlepšujeme, vytvořili jsme hliníkový rám, který poskytuje pohodlí karbonovému rámu. Jakmile se projedete, vnímáte, jak je kolo pružné nahoru a dolů, tlumí vibrace, v bočním směru je extrémně tuhé, ale nekroutí se, člověk šlápne do pedálů a kolo letí dopředu. Je extrémně rychlé a materiálově… ten hliník je dopracován takřka k dokonalosti. Změn máme v Pellsu hodně, včetně loňské změny majitele, v mnohém se mění koncept, napřimujeme prodej, máme po republice síť prodejců, servisní centra, vydáváme nový magazín, na veletrhu dostanete nulté číslo, které ve čtvrtek ráno vyjelo z tiskárny, plánujeme ho dvakrát třikrát za rok, chceme ho připravovat pro radost, nám i zákazníkům, bude ke stažení v pdf na našich webových stránkách. Jednoduše, v Pellsu práce nikdy nekončí, vylepšujeme.“

Zdeněk Svatoš ze společnosti Progress Cycle, představil kola Giant a Liv. „Naší hlavní novinkou pro letošní rok jsou modely Proper Advanced se zcela novým rámem a kotoučovými brzdami. A další novinku máme v ženské značce Liv – model Langma Advanced, název pochází z tibetského výrazu pro nejvyšší horu světa. Ženská závodní silnička nám v nabídce dosud chyběla. Giant se dlouhodobě věnuje elektrokolům, samozřejmě i ta máme na veletrhu v nabídce. Nechybějí ani tradiční modely TCR, jejich finanční rozmezí se pohybuje od 39 do 260 tisíc korun. A další a další, nabídka je široká, vybere si každý.“ Mimochodem, na kole Proper Advanced SL Disc vybojoval loni Michael Matthews zelený trikot v bodovací soutěži Tour de France.

Na veletrhu se představuje i společnost Atex, kterou znají především fanoušci biatlonu a dalších zimních sportů, vždyť obléká třeba biatlonovou reprezentaci a rychlobruslařku Martinu Sáblíkovou. Atex vstupuje i do cyklistiky, poprvé jeho dresy oblékají cyklisté kontinentálního týmu: Pardus – Tufo Prostějov, za který letos jezdí také talentovaný vrchař Karel Hník (v reprezentačním kádru na MS v roce 2016). „Lídr“ Atexu Oldřich Sova byl sice z důvodu nemoci nepřítomen, ale v krátkém telefonickém rozhovoru zmínil jako novinku společnosti lepené švy: „Na veletrhu představujeme sportovním nadšencům dresy s lepenými švy, nejen pro cyklistiku, ale i pro další sporty, jsme jednou z mála společností, které tuto technologii nabízejí. A po veletrhu budou na trhu.“

Asi každý cyklistický fanoušek zná proslulý kopec Mont Ventoux. Hora v Provensálských Alpách, která se stala osudnou Tomu Simpsonovi v roce 1967. Naposledy byla v itineráři Tour de France v roce 2016, tehdy ale etapa kvůli nebezpečnému větru končila daleko pod vrcholem už u Chalet Reynard. Na veletrhu nabízejí své cyklozájezdy i cestovní kanceláře, mezi nimi Extrem Tour a v tomto případě potvrzují, že název společnosti přesně sedí. Asi by nebylo nic zvláštního na tom, že nabízejí výšlap na Mt. Ventoux, to by skutečně nebyl extrém, ovšem v jejich nabídce je 3x výjezd na Mt. Ventoux během 24 hodin a vždy z jiného směru. To je cyklozážitek pro pravé šílence, celkově ten den vystoupáte s Extrem Tour více než 4600 metrů. Pokud takové vrchařské šílenství není pro vás, hezkou variantou je např. Holandsko na kole s ubytováním na lodi na kanálech. Náročnost minimální, pokud se tedy počasí vydaří, vždyť země je to placatá. Atraktivní cyklozájezdy má i cestovní kancelář Kudrna, v jednom italském nabízejí v programu hned trojici známých stoupání – Zoncolan, Stelvio a Tre Cime di Lavaredo, v dalším pyrenejském výlet po stopách Tour de France, mj. Mt. Ventoux (pouze jednou!) a Col du Tourmalet.

Cyklospeciality.cz, sousedící s naším stánkem, dostali cenu za 2. místo o nejkrásnější stánek. V jejich nabídce je několik cyklistických perel, mj. i legendární anglické skládačky Brompton, ideální pro každodenní krátké cesty třeba do práce a zpět, ovšem na Bromptonech se pořádá i světový šampionát. Cyklospeciality.cz nabízejí také elektrokola francouzské firmy Moustache, která zaručuje krásný design a špičkové technologie. Jakub Holec: „Rád bych podtrhl důraz společnosti na funkčnost a prvotřídní design. A na to, že máme výhradní zastoupení na dětská kola prémiových značek jako Early Rider, Frog atd., mile překvapí lehkou váhou, nejsou to jen zmenšeniny velkých kol, ale respektují váhu dítěte, jsou tak pro něj výrazně bezpečnější.“

Na veletrhu For Bikes bylo v pátek i v sobotu živo od rána do večera. Ve stánku RoadCycling.cz se zastavil také ředitel společnosti Securebike Petr Miltner. Zajímá vás co nejlepší zabezpečení vašeho kola? Securebike je vlastně systém jednoduché identifikace a ochrany kol, není totiž přenosný na jiné kolo a je lehce ověřitelný policií, obchody, bazary apod., navíc cenově dostupný. Bezpečnostní holografický štítek se aplikuje na rám kola pod ochranný lak rámu, a pomáhá především u záručního i pozáručního servisu a dalších kontaktů s výrobcem.

RoadCycling.cz zve cyklistické příznivce na poslední den FOR Bikes. Zastavte se u našeho stánku, můžete u nás nechat i na plakátech napsaný vzkaz vašemu oblíbenému cyklistovi, např. Zdeňkovi Štybarovi nebo Peterovi Saganovi. Fanoušky popsané plakáty jim opravdu předáme. Nuže, přijďte, v neděli bude opět živo od rána do odpoledne.

Jiří Daler: "Peťo, jsi skvělý, moc ti fandím!"

loading...

Foto: Jaroslav Svoboda