Na Zilvermeercrossu v Molu, rodišti Toma Boonena, v belgických Flandrech měli dosud rovnocennou sbírku tří výher Van Aert i Van der Poel (do rodinné sbírky přispěl ještě jedním navíc David van der Poel). Po tomto pátém díle série Exact crossů už je to jinak. 

První letošní vzájemný souboj na světovém poháru v Antverpách vyhrál jasně Van der Poel (Alpecin/Deceuninck), Van Aert (Jumbo/Visma) zaostal o 23 vteřin, osmý Pidcock (Ineos Grenadiers) o 1:14 minuty. Pak se v programu rozešli a potkali se až zde. Van der Poel přijel zklamaný, ale namotivovaný, po osmém místě ze sněhového Val di Sole.

Ve třetím okruhu zbyla vpředu už jen pětice, ještě s Hermansem (Tormans) a lídrem světového poháru Sweeckem (Crelan/Fristads). Van der Poel a Van Aert postupně zaváhali v levotočivé zatáčce na písku na stejném místě, ale bez následků. Brzy odpadli Pidcock a Sweeck a nakonec i Hermans. Dva zbylí vpředu jako by se testovali, střídali ve vedení, nikdo neujížděl, snad jen Van Aert vypadal lépe v běžeckých úsecích. Až na zmíněném kopci. Tedy poklidné představení v borovém lese na břehu jezera za umělého osvětlení. Van Aert si užil výhru jen 22 km od svého domácího Herentalsu. 

„Nečekal jsem, že tady vyhraju, o to je to sladší,“ říkal. „První část byla o sondování dobrých a špatných linií, druhá už byla lepší a vytvořil jsem si náskok. Jako malý jsem tady hodně jezdil, mám spoustu vzpomínek na tuhle trať, o to jsem šťastnější. Je dobře, že jsem začal takhle hodně náročné vánoční období,“ dodal. 

Jedinou českou vlaječku dovezl v početně rekordním poli osmdesáti jezdců Matyáš Kopecký (Novo/Nordisk), mladší 19letý bratr Tomáše, na 34. místě.

Pidcock se v závěru ještě sebral a dojel si pro jasnou třetí pozici, čímž potvrdil roli trojky ve vzájemných soubojích. Byť paradoxně právě on drží duhový trikot mistra světa. Loni v jediném kompletním střetu na světovém poháru v Dendermonde vyhrál Van Aert před Van der Poelem, Pidcock byl osmý. Předloni v osmi závodech šestkrát triumfoval Van der Poel a dvakrát Van Aert, Pidcock dojížděl vždy až za nimi. Van der Poel má už 144 cyklokrosových triumfů, Van Aert teď 76, Pidcock 10… Další kolo nás čeká už v úterý 26. 12. na světovém poháru v belgickém Gavere, který můžete sledovat na Eurosportu.

Mezi ženami nastoupilo ještě míň účastnic sobotního sněžného světového poháru. Už ve druhém ze šesti kol ujela Shirin van Anrooij a jasně získala svůj třetí letošní triumf. Druhá se držela statečně Lucinda Brand (obě Baloise/Trek Lions), do cíle přijela se ztrátou 48 vteřin. Třetí zůstala Annemarie Worst (777, -1:11). Závod juniorů vyhrál 16letý nizozemský talent Senna Remijn.