Příští ročník Giro d´Italia se bude muset obejít bez obhájce vítězství Chrise Frooma, ale zdá se, že to nebude vůbec vadit, protože přijede mnoho jiných hvězd. Tom Dumoulin se po letošní sezóně chtěl původně soustředit na Tour de France, ale názor změnil po představení obou tras. Na Giru je více časovek a Nizozemec si rychle spočítal, že zde má mnohem větší naději vyhrát.

"Po několika týdnech diskuzí, jsme se konečně rozhodli, že hlavním cílem v roce 2019 bude Giro d´Italia. Tour de France máme v mysli už velmi dlouho, ale Giro bude příští rok krásné. Opravdu miluji Itálii, trasu, miluji ten závod. Poté je velmi pravděpodobné, že pojedu i Tour de France na celkové pořadí, stejně jako letos, ale ještě o tom není rozhodnuto," řekl Dumoulin. 

Dumoulinovi je jasné, že na Giru má mnohem větší šanci na celkové vítězství, což je po dvou druhých místech z letošního roku přesně to, co potřebuje. Giro nedostalo přednost jen kvůli trase a časovkám, ale vyhne se zde přímému střetu s Chrisem Froomem v nejlepší formě. Britského cyklistu je těžké porazit, když je odpočatý a připravený. Už dlouho se to nikomu nepodařilo.

Na Giru ale bude také velmi těžká konkurence. Simon Yates připravil video, ve kterém oznamuje záměr startovat v Itálii. Překvapení to není, Yates o tom měl poměrně jasno už po vítězství na španělské Vueltě v září tohoto roku: "Těším se na návrat na Giro příští rok. Je to závod, na který mám krásné, ale i hořké vzpomínky, takže se chci vrátit a pokusím se dokončit práci. Už nyní tvrdě pracuji na tom, abych přijel ve skvělé formě a nemůžu se dočkat začátku sezóny."

Yates byl blízko vítězství na Giru po většinu závodu, dlouho byl k neporažení, ale neušetřil dostatek sil až do konce a triumf mu utekl na Colle delle Finestre po útoku Chrise Frooma. Pravděpodobně se zatím necítí být schopný vyhrát Tour de France, kam jede jeho bratr Adam a zvolil Giro, ačkoliv trasa závodu mu úplně nesedí: "Giro je vždy extrémně těžký závod a příští rok, se třemi individuálními časovkami, to možná pro mě není ideální, ale stejně to vyzkoušíme a uvidíme, čeho dosáhneme."

První polovina Gira bude nezvykle snadná, proto bude velmi důležité mít nejlepší formu až na závěr závodu. Yatesovi také moc nenahrává drobná změna charakteru závodu, letos například získal spoustu času v klasikářských dojezdech a díky bonifikacím. Těch příští rok bude méně a rozhodovat budou dlouhé kopce a časovky. I tak bude patřit k hlavním favoritům. 

Kdo všechno se tedy chystá na 102. Giro d´Italia? Kromě Dumoulina a Yatese je to především Vincenzo Nibali. Dvojnásobný vítěz corsa rosa sice nemládne, ale stále patří k nejlepším na světě. Nibali bude mít stejný porgram jako Dumoulin. Giro pojede naplno na vítězství a na Tour de France se uvidí. Startovat bude také jeho týmový kolega a klíčový domestik Domenico Pozzovivo. 

Astana si aké dělá velké naděje a pošle na start svého nejlepšího specialistu na třítýdenní závody, Miguela Angela Lopeze. Chrise Frooma a nejspíš i Gerainta Thomase čeká až Tour de France, lídrem Sky na Giru proto pravděpodobně bude Egan Bernal. Čeká se na oficiální rozhodnutí Primože Rogliče, ale tři časovky s kopci by měly být velkým lákadlem pro slovinského cyklistu. Když se rozhodne pro Tour de France, tým Jumbo - Visma by mohl nominovat Stevena Kruijswijka (aktualizace - Steven Kruijswijk oznámil v pondělí 17. 12. start na Tour de France). 

Hned tři lídry podle všeho bude mít Movistar. Vrátí se Richard Carapaz, pátý muž letošního ročníku. Startovat chce Mikel Landa a sbírat etapy nejspíš přijede i mistr světa Alejandro Valverde. Ilnur Zakarin do boje povede tým Katusha - Alpecin, AG2R La Mondiale má Tonyho Gallopina a Alexise Vuillermoze a BORA - hansgrohe Rafala Majku a Davide Formola. 

Foto Sirotti