EF Pro Cycling musí přistoupit ke snížení mezd nejen závodníků, ale i ostatního personálu. Společnost EF Education First utrpěla kvůli opatřením spojeným s koronavirem velké ztráty. Mezinárodní firma původem ze Švédska nabízí jazykové kurzy a vzdělávací cesty po celém světě. Kvůli zákazům přichází o spoustu peněz. 

Cestovní a vzdělávací průmysl je silně zasažen virem COVID-19 a proto musíme přistoupit ke snížení výdajů, říká Jonathan Vaughters, ředitel týmu, pro web VeloNews. Jednání se závodníky byla velmi produktivní. Naši jezdci nadřadili tým nad své vlastní zájmy, jsem jim za to vděčný. 

O kolik se jezdcům EF mzdy sníží, není zveřejněno. Různé celky přistupují ke snižování odlišně. Zatímco francouzské celky, které své závodníky zaměstnávají, mzdy nesnižují, belgický celek Lotto Soudal srazil 10 %, Astana 30 % a polský tým CCC dokonce 80 %. Řešíme to s každým závodníkem zvlášť. Potřebujeme jejich podpis a ochotu se dohodnout, vysvětluje Vaughters.

„Změny mezd pomohou týmu reagovat na ekonomickou situaci způsobenou virem. Ale chceme se vrátit k závodění v letošním roce a v letech dalších. Chápeme, že svět, naše ekonomika, budoucnost cestování a závodění vypadá nejistě, ale doufáme, stejně jako všichni ostatní, že se vrátíme silnější než dřív,“ píše se v oficálním vyjádření týmu.  

EF patří k finančně slabším týmům WorldTour. Rozpočet americké sestavy nepřesahuje 20 milionů eur. To není ani polovina rozpočtu britského Ineosu. Přesto je úspěšný. Alberto Bettiol loni vyhrál monument Kolem Flander a letos začal mimořádně dobře. Sergio Higuita vyhrál kolumbijský titul v silničním závodě a také etapový závod Tour Colombia. Na Paříž - Nice obsadil třetí místo celkově a patří největším talentům současné cyklistiky. 

Pro přežití bude velmi důležitá Tour de France. Ta je pro EF nejdůležitější, letos se na Grand Boucle připravovali lídři Rigoberto Uran, Michael Woods, Sergio Higuita a Tejay van Garderen.