„Chtěli jsme už rovnou vzít Kukrleho, ale UCI, která komunikuje se svazem, už týden vůbec neodpovídá na naše žádosti o registraci, takže ho budeme muset nechat doma,“ posteskl si Vladimír Vávra, sportovní ředitel týmu nad osudem staronové posily.

Po všeobecných sankcích na ruské subjekty byla celkem logicky pozastavena činnost týmu Gazprom/Rusvelo. Ten pak stopnul výplaty svým jezdcům, kteří teď zůstali v nejistotě, co dál. Kukrle dostavěl dům, splácí hypotéku a čeká druhé dítě. Naštěstí všichni partneři týmu Elkov/Kasper okamžitě přispěli na jeho znovuangažování, dostal i poloviční úvazek v Olympu CSMV s perspektivou navýšení v průběhu roku. „Jsme všem vděční a doufáme, že bude moci zase brzy závodit,“ dodává Vávra.

Část týmu měla startovat o tomto víkendu v polské Sobotce, závod byl ale o týden odložen. Vše tedy směřuje naplno k Ardénám. Přihlášeno tam je 27 týmů včetně třeba Israel Academy, Mazowsze Serdce Polski, nizozemského Metec/Solarwatt, a development týmů Bingoal/Pauwels, Lotto/Soudal a DSM. Nechybí ani obhájce vítězství z před dvou let Lucas Ericsson ze švédské reprezentace. Matěj Zahálka tehdy skončil celkově třetí.

„Jezdí se tam rychle, extrémně se závodí, průměry se pořád pohybují kolem 45. První etapu si necháme volnější a uvidíme, jak to bude vypadat. V Europe tour se všechno vyvíjí divočeji než ve WorldTourech. Každopádně chceme zase něco udělat,“ plánuje Vávra.

Dosavadní rozjezd ho potěšil. „Na Normandii, což je se sedmi dny náš nejdelší etapák roku, jsme byli spokojení, byl to nejlepší výsledek, co tam kdy předvedli. Čtvrté pořadí v týmech, stejně jako individuální výkony, celkově jedenáctý Neuman. Líbil se nám i Babor. Šel do toho docela vynervovaný, ale v poslední etapě se nejen udržel v balíku jako jediný spurter, ale ještě dojel šestý,“ hodnotí. První křest dostal také vozový park, zezadu do něj lehce naboural Ian Stannard, jeden z šéfů Trinity teamu, bývalý závodník Sky. Jeho BMW pětkové řady dopadlo podstatně hůř…

Dobře si vedli i ostatní na jednorázovkách. Řeha s Borošem zajeli těžký závod v kopcích ve slovinské Vipavě (11. a 12.), Boroš pak byl navíc druhý ve Hlohovci, Řeha třetí v českém mistrovství na e-trenažérech. A Jakub Ťoupalík ještě rozbitý a s odřeninami z Nizozemska dospurtoval pro třetí místo na českém otvíráku v Bíteši.

Po Ardénách zůstane doprovodný tým a tři jezdci ve Francii, čerstvá trojice s koučem Otou Fialou je doplní na pětidenní etapák Tour du Loir et Cher (2.2., jede se 13.-17. 4.). Tam dokonce obhajuje prvenství z roku 2019 Jan Bárta!

Máme ještě jednu dobrou zprávu pro fanoušky. U Kalase si už můžete koupit aktuální modrožluté týmové oblečení Elkov/Kasper. Tak navzdory chumelenici vzhůru do sedel, pořád jsme na začátku sezony…