Esteban Chaves patří k největším talentům současné cyklistiky. Výbušný vrchař je prvním a stále jediným kolumbijským vítězem monumentální klasiky (Kolem Lombardie 2016) a také vynikajícím cyklistou na třítýdenní etapové závody. Je však i mimořádně křehký a náchylný k nemocem. 

Nemoc zabránila Chavesovi dokončit i letošní sezónu. Ta přitom začala velmi dobře, vítězstvím v australském etapovém závodě Herald Sun Tour a ačkoliv poté nedokončil Paříž - Nice a Kolem Katalánska, na startu Giro d´Italia patřil k favoritům. A dařilo se mu až do desáté etapy do Gualdo Tadino. V ní ztratil na soupeře ohromné množství času, přes 25 minut, ačkoliv k tomu vlastně nebyl důvod. Od té chvíle se trápil až do konce závodu a dojížděl mezi posledními. Proč z ničeho nic ztratil formu, si dlouho nedokázali vysvětlit ani lékaři týmu Mitchelton - Scott. 

Po mnoha vyšetřeních a testech bylo zjištěno, že Chavesovo tělo je napadeno mnoha viry, včetně viru Epstein-Barrové způsobující mononukleózu. A za poklesem výkonnosti na Giru kromě virů stály také alergie. 

Chaves musel začít pomalou léčbu a hlavně bylo třeba neuspěchat návrat na kolo a závodům. „Mohli bychom mu ukončit kariéru, kdybychom na něj spěchali. Není důvod na Estebana tlačit, radši volíme konzervativní způsob léčby," řekl už v létě Matthew White, manažer týmu Mitchelton - Scott. 

Chaves měl nečekané problémy už o rok dříve na Vueltě. Zde se také držel v popředí a najednou začal na soupeře ztrácet. Už tehdy nejspíš byl omezený virovým onemocněním. „Nevíme, kdy ten virus chytil. Přijel na Vueltu v dobré formě a najednou se začal propadat. Mysleli jsme, že za to může špatná příprava," vysvětluje White. „A na Giru se během 48 hodin propadl z druhého místa celkově do grupetta. Druhá polovina Gira byla pro něj drsná. Nevěděli jsme co za tím je."

Zdravotní problémy nejsou pro Estebana Chavese nic nového. V roce 2013 měl těžký pád a lékaři pochybovali, zda se dokáže vrátit na kolo. Také sezónu 2017 mu narušilo zranění kolene. Od února do června nemohl závodit, ale vyléčil se a objel Tour de France a Vueltu. Mononukleózou ale nebyl v poslední době postižen jen Chaves, také Mark Cavendish měl stejné problémy a virové onemocnění drží mimo závody už několik let Beñata Intxaustiho. 

Esteban Chaves je nyní opět optimistický a už plánuje první start. Pojede španělský etapový závod Kolem Valencie v únoru příštího roku. Kromě vlastní fyzické kondice si bude muset vysloužit zpět i roli lídra týmu, kde pokračují bratři Simon a Adam Yatesovi. Zejména na třítýdenních závodech to nebude mít snadné. Příležitost ale určitě dostane, mnoho špičkových specialistů na Grand Tours na světě není. 

Kromě svého návratu oznámil vznik projektu Gran Fondo Esteban Chaves. Nejedná se o cyklistciký závod, ale o charitativní projekt. Lidé na celém světě se mohou zapojit a přispět Nadaci Estebana Chavese a pomoci nemocným dětem dosáhnout na lepší lékařskou péči. Chaves spolupracuje s doktorem Juliem Sandovalem, který mu pomohl po těžkém zranění v roce 2013 a chce, aby se stejná lékařská péče, která mu zachránila závodní kariéru, dostala i k dalším lidem. 

Do projektu se zapojily i další cyklistické hvězdy, Eddy Merckx, Purito Rodriguez, Mathew Hayman, Paolo Bettini, Mariana Pajón a Annemiek van Vleuten.  

Foto Sirotti