Závod juniorů byl extrémně rychlý od samotného začátku. Na rovině před prvním stoupáním Gnadenwald nemohl nikdo uniknout, protože peloton nasadil velmi vysoké tempo, kolem 48 kilometrů za první hodinu závodu. Němci, Belgičané, Američané a další týmy se tlačily dopředu, aby dostaly své závodníky do popředí pelotonu. 

První dramatická chvíle přišla 75 kilometrů před cílem, těsně před prvním stoupáním. Na čelo přijel český tým pracující pro Karla Vacka a Jakub Bouček se ohlédl a zavadil o zadní kolo jednoho z Američanů, spadl a shodil velkou část pelotonu, včetně Remca Evenepoela, který dlouho řešil výměnu zadního kola. 

Evenepoel měl v tu chvíli velký problém, protože vepředu už se závodilo naplno a on ztrácel přes minutu a půl. Ve stoupání Gnadenwald stáhl velkou část ztráty a pomohli mu také týmoví kolegové. Karel Vacek chvíli táhl čelní skupinu v kopci, také Italové udávali tempo a vepředu zůstalo jen málo cyklistů.

Za vrcholem stoupání odjeli Andrea Piccolo z Itálie a Marius Mayrhofer z Německa a rychle si vytvořili minutový náskok. 56 kilometrů před cílem se Remco Evenepoel se svou skupinou dotáhl na skupinu s Karlem Vackem. Evenepoel se poté dvakrát pokusil o únik, ale Vacek a další soupeři si ho hlídali. 

Při prvním průjezdu cílem byl náskok čelní dvojice 56 sekund na hlavní skupinu. Tu táhli Belgičané pracující pro Evenepoela. 45 kilometrů před cílem, v nájezdu do dlouhého stoupání, stáhli vedoucí dvojici na rozdíl 36 sekund. Poté převzal tempo Ilan Van Wilder z Belgie a odstup nadále klesal.

Následně se začalo opět nastupovat, 39 kilometrů před cílem dotáhl Evenepoel vedoucí dvojici, ale Vacek se ho držel. Ostrému tempu Evenepoela vzdorovali jen Vacek a Mayrhofer, Italové měli problémy a museli dotahovat. Na vrchol dojeli společně Evenepoel, Vacek a Mayrhofer a společně klesali zpět do Innsbrucku. 

To už měl český reprezentant problémy s křečemi a ve sjezdu se musel protahovat, čímž ztratil kontakt s Evenepoelem a Mayrhoferem. Spojil se s Italem Piccolem, ale oba byli dostiženi další skupinou o pár kilometrů později. Zde se Vacek nedokázal v posledním stoupání udržet a do cíle dojel osamoceně na 12. místě. 

Mezitím se bojovalo o medaile. Mayrhofer vydržel s Evenepoelem jen do začátku posledního kopce a poté se snažil udržet na druhé příčce. Za ním zaútočil Ital Alessandro Fancellu a s ním Švýcar Alexander Balmer. Tito dva pomalu stahovali odstup od Mayrhofera, zatímco Evenepoel ujížděl daleko vepředu. 

Remco Evenepoel slavil posledních pět kilometrů svůj druhý titul mistra světa, byl si jistý, že už se nemůže nic stát. Pomalu projel cílovou páskou a zvedl kolo nad hlavu. Stal se prvním juniorem v historii, který vyhrál časovku i silniční závod na jednom šampionátu. 

„Jsem šťastný. Spadl jsem ve špatnou chvíli před stoupáním Gnadenwald. Byl jsem skoro dvě minuty pozadu, ale vrátil jsem se a úžasně jsem zvládl sjezd. Věděl jsem, že Němce utrhnu, protože nemohl střídat. Věděl jsem, co chci udělat, pokud vyhraju. Chtěl jsem sezónu ukončit stejně jako jsem ji zahájil na Kuurne - Brusel - Kuurne, zvednutím kola nad hlavu. Přjel jsem pro dva tituly a mám je," řekl v cíli nadšený a sebejistý Evenepoel.    

Mayrhofer dokázal dojet na druhém místě a po statečném a výtečném výkonu si stříbrnou medaili zasloužil. Na Evenepoela ztratil 1:25. Nedaleko za ním bojovali Fancellu a Balmer o zbylou medaili. Fancellu byl ve spurt rychlejší a porazil Balmera. Na pátém místě dovedl další skupinu do cíle Dán Frederik Wandahl se ztrátou 3:20. Karel Vacek dokončil s Andreou Piccolem se ztrátou 4:37.

V cíli byl Vacek viditelně zklamaný: „Remco spadl? Věděl jsem, že Jakub Bouček spadl, ale nevěděl jsem, že tam zůstal i Remco. Měl jsem za úkol jet ten první kopec jet v tempu, abych to očesal, tak jsem to udělal. Bylo to dobré, ale pak jsem si v tom sjezdu sedl na rámovou trubku, abych byl aerodynamičtější a v půlce sjezdu mě chytla křeč. Nemohl jsem nohu vůbec ohnout. Špatný to bylo. Chytil jsem díru a už se s tím nedalo nic dělat. Kvůli té křeči jsem nemohl šlapat až do půlky okruhu. Nebylo to jednoduché," okomentoval závod zklamaný Vacek.    

Vojtěch Řepa dokončil na 42. místě, 65. byl Vladimír Mikšaník, 69. Vladimír Bouček a 73. Petr Kelemen. 

Foto Sirotti, RoadCycling.cz