Největší favorit celkového pořadí Kolem Algarve už oblékl dres lídra závodu. Remco Evenepoel (Deceuninck - Quick-Step) zaútočil ostrým nástupem několik stovek metrů před cílem vrchařské etapy s dojezdem na Alto da Fóia a těsně zvítězil před dotírajícím Maxem Schachmannem (BORA - hansgrohe). 

Druhá etapa Kolem Algarve byla velmi náročná, protože kromě osmikilometrového stoupání do cíle, museli cyklisté překonat další dvě strmá stoupání na několik málo kilometrech před finišem. V dlouhém úniku se představili silní závodníci Michael Schär (CCC), Dries De Bondt (Alpecin - Fenix) a Casper Pedersen (Sunweb), ale peloton jim nedal žádnou šanci. De Bondt vzdal svou snahu už 29 kilometrů před cílem a Schär s Pedersenem vydrželi jen o pár kilometrů více.

Nejaktivnějším týmem v hlavním poli byl celek UAE Emirates pracující pro domácího Ruie Costu. Celé předposlední stoupání Pomba, sjezd a také nájezd do cílového kopce, zvládl na špici sám Joey Dombrowski. Vystoupil si až 6 kilometrů před cílem po útoku Rodriga Contrerase (Astana), ale zaskočil za něj Jan Polanc (UAE Emirates) a Kolumbijce dojel. 

Astana byla aktivní i nadále. 3 kilometry před cílem se zvedl Miguel Angel Lopez (Astana) a vyprovokoval první zrychlení hlavních favoritů. Lopez byl brzy dostižen a 2 kilometry před cílem se dopředu vydal Simon Geschke (CCC), ale na metě posledního kilometry byl zpět. 

Pro Evenepoela odvedl spoustu práce Portugalec Joao Almeida, stáhl Geschkeho a připravil Belgičanovi msto k útoku. A Evenepoel neváhal a vyrazil opravdu ostře. Lopez se pokusil udržet, ale zradilo ho řazení a musel na chvíli vypustit. Evenepoel okamžitě získal velký náskok, ačkoliv Costa, Dan Martin (Israel Start-Up Nation) a další už jeli také naplno. 

Dostatečné zrychlení už měl v sobě jen německý mistr Max Schachmann, ale Evenepoel si jeho pokusu všiml, sám ještě trochu zabral a protnul cílovou pásku s minimálním náskokem ve stejném čase jako Němec. 

Dan Martin v rychlém dojezdu ztratil jen 2 sekundy, stejně jako Costa a Tim Wellens (Lotto Soudal). Etapa skončila velkým zklamáním pro favorizovaný Ineos. Geraint Thomas a Rohan Dennis brzo odpadli a Michal Kwiatkowski dojel na až 14. místě se ztrátou 27 sekund.   

Dvacetiletý vítěz etapy byl hodně dojatý a etapu věnoval svému kamarádovi a krajanovi Nikolasi Maesovi z celku Lotto Soudal, kterému nedávno zemřel čerstvě narozený syn. Chci mu a jeho ženě věnovat tohle vítězství. V životě jsou i mnohem důležitější věci, než naše závodění, řekl televiznímu reportérovi. 

Měl jsem v závěru pocit, že v sobě ještě něco mám, tak jsem to zkusil a naštěstí to vyšlo. Jsem favorit díky nedělní časovce, ale ještě musíme zvládnout sobotní horskou etapu. Neděle bude pro mě velký den, snad vyhraju a udržím dres lídra. 

Schachmann byl z těsné prohry zklamaný, ale vzhledem k tomu, že to byl jeho teprve druhý závodní den v tomto roce, byl se svým výkonem spokojený. Evenepoelův útok byl trochu překvapivý a já byl trochu blokovaný, takže jsem nemohl rychle zareagovat. Každopádně jsem spokojený s druhým místem.

Evenepoel sice oblékl žlutý dres vedoucího závodníka, ale o ten může snadno přijít, protože v Portugalsku se nerozdávají bonifikace za umístění v cíli a tak má stejný čas jako druhý Schachmann. Martin, Costa a Wellens ztrácejí 2 sekundy. Evenepoel je ale výrazně lepší časovkář, než všichni za ním.   

Závod v pátek pokračuje sprinterskou etapou na 202 kilometry do Taviry.