Jako první na zasněženou trať vyrazily žákyně, které stejně jako žáci, závodily na zkrácené trati. Obě kategorie se vyhnuly nevyzpytatelnému sjezdu z dílny stavitele trati Radovana Šťastného a firmy HSF System. Pro zlato si dojeli Eliška Drongová z týmu TUFO.CZ Otrokovice a polský závodník Kacper Zygmuntowicz.

Jedno z nejzvučnějších jmen na startu potřilo elitnímu polskému cyklokrosaři a vítězi posledních podniků TOI TOI Cupu Markovi Konwovi. „Se závodem jsem spokojený. Trať se nachází na skvělém místě a diváci nás podporovali. Moc jsem si závod užil,“ okomentoval krátce po průjezdu cílem vítěz kategorie muži Elite.

V soutěži kadetů nedal nikomu ze startovního pole šanci vítěz mistrovství České republiky a suverénní jezdec letošní sezóny Kryštof Bažant. Závodník týmu TJ Sokola Plavy - Cyklo Benda porazil své soupeře na okruzích dlouhých 3 078 metrů s celkovým převýšením 50 metrů o téměř dvě minuty. 

Nejstarším startujícím krosařem byl v Ostravě Waldemar Banasinski. Sedmdesátiletý polský závodník, který je současně evropským šampionem v kategorii Masters, dospurtoval na 2. místě mezi jezdci staršími 60 let. Rychlejší byl pouze slovenský reprezentant Milan Jánošík.

Evropský pohár v cyklokrosu vyvrcholí nedělním programem. V 11:00 nastoupí na trať společně ženy do 23 let a juniorky. Dvacet minut po 13. hodině program uzavřou junioři a muži do 23 let. Oba závody úrovně C2 jsou součástí kalendáře Mezinárodní cyklistické unie UCI. Mužský závod bude vysílán živě na stanici O2 TV Sport. 

Kompletní výsledky jsou na webu SportSoft

Závod UEC Evropského poháru v cyklokrosu se uskuteční za podpory Moravskoslezského kraje, města Ostravy, HSF System, Českého svazu cyklistiky, UEC, AT Computers, Craft a Vavrys, PDK stavba, Radioking, Bombus, Ha-vel, Force, KCK Cyklosport-Mode s.r.o. a Jiří Team Ostrava. Mediálními partnery jsou MTBS.cz a O2 TV Production.